Dům kultury – dříve Spolkový dům Katolického kruhu v západoslovenském příhraničním městě Skalica

Dům kultury – dříve Spolkový dům Katolického kruhu v západoslovenském příhraničním městě Skalica Zdroj: Profimedia.cz

Dům kultury – dříve Spolkový dům Katolického kruhu v západoslovenském příhraničním městě Skalica
Lázeňský dům v Luhačovicích
Slovenský architekt Dušan Samo Jurkovič (1868-1947).
3
Fotogalerie

Secesní architektonický skvost. To je Jurkovičův dům ve Skalici

Jméno jednoho z nejvýznamnějších slovenských architektů Dušana Samo Jurkoviče (1868–1947) je nerozlučně spjato s představou jeho svérázných staveb s prvky lidové architektury, zejména valašské.

Mezi jeho nejznámější stavby, vedle Jurkovičova lázeňského domu v Luhačovicích, Maměnky a Libušína na Pustevnách, nepochybně patří i Dům kultury – dříve Spolkový dům Katolického kruhu v západoslovenském příhraničním městě Skalica. Byl postaven v roce 1905 a patří k nejzajímavějším stavbám ve městě. Nachází se v jeho historickém centru na náměstí Svobody, které má neobvyklý, lichoběžníkový tvar. Fasáda průčelí domu s nástěnnými mozaikami byla realizována podle návrhu Mikoláše Alše.

V přízemí jednopatrové budovy je divadelní sál s nástěnnými malbami známých a oblíbených moravských umělců Jožky Uprky a Antoše Frolky. V prvním poschodí je expozice Záhorského múzea s Galerií Júlia Koreszky. Milovníci secese tak mohou obdivovat tuto významnou památku, která je jedinou přístupnou reprezentativní stavbou tohoto druhu na západním Slovensku.