Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Minimální mzda vzroste na 13 350 korun. Prodejci nemovitostí, luxusních aut i drahých šperků očekávají žně

Vláda rozhodla, že od ledna vzroste minimální mzda o 1150 korun na úctyhodných 13 350 korun, což ze dne na den mění téměř vše. Ne tedy samozřejmě úplně vše, ale rozhodně to mění trh s luxusním a drahým zbožím, popřípadě trh realitní.

Navýšení minimální mzdy o více než tisíc korun zvyšuje kupní sílu, a navíc naprosto mění preference kupujících. Zatímco s původní minimální mzdou lidé řešili, jestli budou mít co jíst, díky navýšení mohou tyto starosti hodit za hlavu a soustředit se na nákup nemovitostí a luxusních jachet.

„Od ledna očekáváme zvýšení zájmu o luxusní automobily. Lidé budou mít více peněz a jistě budou ochotni je i více utrácet. Peníze se musí točit. To je dobré pro ekonomiku. Je to dobré i pro nás prodejce,“ vysvětloval pan Antonín Duda, majitel autosalonu luxusních vozů.

I prodejci drahých šperků se začínají zásobit. Vypadá to, že po Vánocích přijdou pro ně druhé Vánoce.

„Největší vlnu očekávám na přelomu března a dubna. To už si lidé přivyknou na větší minimální mzdu a přijde jim naprosto normální utrácet více peněz za luxusní zboží než dříve. Už nyní předobjednáváme některé položky, jako jsou diamantové náušnice nebo řetízky. Klasickou bižuterii hodláme rozprodat do Vánoc a v novém roce se už budeme jen soustředit na drahé šperky,“ naznačil Tomáš Sloup, kudy se bude jeho klenotnictví od nového roku ubírat.

Navzdory všeobecnému nadšení jsou však někteří ekonomové opatrní. Tvrdí, že minimální mzda neodráží reálnou kupní sílu společnosti a že je třeba pracovat spíše s průměrnou mzdou. Připouští však, že zvýšení minimální mzdy zlepší nákupní sílu hlavně u té nejchudší vrstvy.

Podle odborníků stojí však v cestě za zvýšenými zisky v luxusním segmentu několik zásadních překážek. Tou hlavní jsou bezesporu hrací automaty, kdy se očekává, že lidé s minimální mzdou pouze do hracích automatů nahází o těch 1150 korun měsíčně víc a tím to hasne. Žádné nemovitosti. Žádné diamanty, nic. Jenom další utracená výplata v automatu.

„Až nám zvýší tu mzdu, tak bude všechno jinak. Tím se totiž změní úplně všechno. Manželku vezmu na nějakou luxusní dovolenou. Asi taky začnu spořit na nějaký ten vlastní domeček. Auto mám zatím pojízdné, ale nějaký sporťák, ten by mě určitě lákal,“ přemýšlel nahlas pan Josef, který pracuje jako pomocná síla ve skladu a navýšení minimální mzdy ho okamžitě vyšvihne mezi smetánku.

Není však všechno zlato, co se třpytí. Vedle minimální mzdy rovněž vláda chystá přidat důchodcům dvacet korun měsíčně a učitelům dokonce dvacet pět korun měsíčně. Takové masivní jednorázové zvýšení životní úrovně hned tří skupin obyvatel může mít za následek zhroucení celého trhu a nekontrolovatelnou inflaci.

„Ono se to nezdá, ale když přidáme i učitelům a důchodcům, rázem se tyto skupiny ocitnou ve vyšší vrstvě a zvýší samozřejmě poptávku po luxusním zbožím. Tím pádem se sníží poptávka po zbožím pro holotu a chudinu. Celý jeden segment ekonomiky se zhroutí a luxusní zboží ekonomiku neutáhne. Bude následovat propad HDP a s tím půjde ruku v ruce vysoká inflace, takže do pár let na tom budeme tak, jak jsme byli před tím, ne-li hůře,“ popisuje ekonom Emil Volopich možný náhled do budoucna.

Je tedy jisté, že s navyšováním platů nebo důchodů se bude muset zacházet obezřetně. Nejdříve zvednout minimální mzdu, nechat chudé lidi nakoupit jachty a vily a poté postupně zvýšit důchody a zase nechat vyřádit důchodce. Nic se nemá přehánět a dobrého samozřejmě pomálu.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Realitou však je bytová situace v Praze.