Ve Strakově akademii bude potřeba zavést daktyloskopickou databázi ministrů.

Ve Strakově akademii bude potřeba zavést daktyloskopickou databázi ministrů. Zdroj: Ivan Steiger

Kdo není prověřovaný policií, nepatří do vlády!

Aféra kolem CzechTourismu, její policejní vyšetřování a návštěva policistů doma u paní ministryně nastolily otázku, zda bychom neměli trvalé problémy našich vládních činitelů s orgány činnými v trestním řízení nějak reflektovat v české legislativě a podle mého soudu i v Ústavě.

Na ministerstvu pro místní rozvoj proběhla razie – ve věci agentury CzechTourismu, v jejíž centrále proběhla prohlídka rovněž. Podle serveru E15 má být hlavní podezřelou ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „Z logiky věci policie prověřuje i mě, protože jsem byla nadřízenou CzechTourism – ať už jako náměstkyně, nebo jako ministryně. Také na rovinu říkám, že policie byla ráno u mě doma s dotazem, zda mám doma nějakou služební techniku. Já jsem řekla, že samozřejmě ano, všechno jsem vydala, policie si to odvezla a odjela,“ řekla podle iDnes paní ministryně.

Podle Wikipedie byla paní Dostálová v letech 2014 až 2017 (za 1. vlády Babiše) náměstkyně ministryně pro místní rozvoj ČR, od prosince 2017 ministryně pro místní rozvoj ČR v první a poté i druhé Babišově vládě a „kategoriálně" je nestraník za hnutí ANO 2011.

Ve srovnání s šéfem slabé!

Popravdě řečeno – je to dost trapné, malicherné a prekérní. Pokud ve vládě, jejíž šéf je trestně stíhaný, obviněný a hrozí mu kriminál, ministryni jenom seberou policajti počítač, tak je to v podstatě cechovní selhání. Veřejnost si už dávno myslí, že v hnutí ANO se to dělá pořádně – takže když už konečně pro nějakého ministra přijedou, tak to není na nějaké trapné zabavení počítače, ale na sdělení obvinění a (kdyby nebyl politik a neměl ty konexe) i na vazbu, stejně jako u pana premiéra.

Pokud političce za hnutí ANO 2011 jenom zabaví počítač a jí samotnou policajti neseberou, znamená to, že se nepoučila ze standardů panujících v hnutí, které reprezentuje, anebo – což by bylo ještě horší – že se málo snaží. Kdyby dělala pořádně to, kvůli čemu šel Babiš do politiky, tak si policisté odvezou s počítačem i paní ministryni.

Paní Dostálovou však nechali doma, takže je vidět, že toho na ni zatím asi tak moc ještě nemají. A to může zásadně poškodit pověst hnutí ANO v očích jeho voličů, kteří Babiše volili z obdivu k tomu, že si nakradl mnohem víc než oni. Ale trapná kauza paní ministryně ukazuje, že i do tak důvěryhodné vlády se může dostat jedinec, kterého policisté po prvním prověření hned neobviní. A to je skandál, který by se neměl tolerovat.

Parlament musí reagovat!

Ve stavu legislativní nouze může parlament přijmout nový zákon velmi rychle – a ve stavu nouze se tato země nachází od momentu, co je Babiš premiérem. Proto je nezbytné, aby – pro udržení vnitřní kontinuity této vlády – parlament do Ústavy vložil jednu jedinou větu. Ta věta zní: „V žádné vládě Andreje Babiše ani jiného premiéra trestně stíhaného pro rozkrádání dotací nesmí být ministrem osoba, která není obviněna z nějakého trestného činu blízkého rozkrádání veřejných peněz.“

Dokonce ani hnutí ANO totiž není konzistentní. Občané, kteří je volili, že budou konečně řídit společnost opravdoví lumpové, musí být zklamáni, že ministryně Dostálová není obviněná, a podobnému rozčarování poctivých voličů je do budoucna třeba zabránit. A je prostě potřeba to dát do Ústavy. Když už náš lid volí trestně stíhané agenty StB, tak ať má tu vládu dotaženou! Kdo není obviněn z hospodářské kriminality, nemá v Babišově vládě co pohledávat. Nějaké trapné zabavení počítačů, jaké proběhlo u ministryně Dostálové, nelze chápat jako dostatečné potvrzení očekávání voličů hnutí ANO, že kradla opravdu pořádně.

Varování pro filozofy!

Podobně jako na krabičce cigaret musí být nápis, že tabák není určen pro děti, i zde chápu jako svou povinnost výslovně zdůraznit, že tento text není určen pro filozofy. Nejen pro filozofy profesionální, ale i pro lidi, kteří mají vrozený sklon k zavrženíhodnému koníčku – k přemýšlení a vyvozování širších souvislostí ze skutečností, které přinesla realita. Z událostí, jako jsou šetření CzechTourismu policií a návštěva orgánů činných v trestním řízení u paní ministryně doma. Přemýšlení nad tím by totiž jedince se sklonem k filozofování mohlo dovést ke zcela nepřijatelné otázce: Má v této vládě vůbec co pohledávat nějaký slušný člověk?