Ribera del Duero

Ribera del Duero Zdroj: shutterstock

Víno od řeky Duero
Město Burgos, jedno z center kulturního života v Kastilii a Leónu
Akvadukt a Alcázar v Segovii
3
Fotogalerie

Do Španělska za vínem aneb Návštěva slavné vinařské oblasti Ribera del Duero

Vypravte se do španělské vinařské oblasti Ribera del Duero, kde se můžete toulat mezi vinicemi, obdivovat kulturní památky nebo ochutnávat dobré červené a místní speciality. V září se tu koná i skvělý festival se spoustou dobrého vína a místních specialit.

Je snadné podvolit se španělskému rytmu života. Nad starostmi vítězí smích a všude se pije dobré víno jako součást comida, tedy jakéhokoliv jídla. Při prvním zastavení na tapas krátce před polednem se číšník zeptá, zda si dopřejete sklenku vína. Má na mysli samozřejmě víno červené. Španělé si poručí vino tinto z proslulé oblasti Ribera del Duero, turistům se běžně rozlévá víno z Riojy. Vína z Riojy neodmyslitelně patří ke španělské enogastronomii. Jsou světově proslulá kouřovou chutí, která do vína proniká zráním v dubových sudech. Znalci přesto dávají přednost vínům od břehů řeky Duero. Dokonce i věhlasný americký kritik vín Robert M. Parker opakovaně udělil jedinečným vínům z této oblasti přes 90 bodů, což je na jeho 100stupňové škále vysoké hodnocení.

Stěhování Francouzů

Už středověcí mniši v klášteře San Millán de Suso pěstovali vinnou révu a její krásu opěvovali ve verších. Kromě vinohradů obhospodařovaných pod vrcholy Iberského pohoří zdokonalovali místní vinaři umění zpracovat vinnou révu. V polovině 18. století přivezli z Francie první dubové sudy, čímž založili novou vinařskou tradici. Rioja už o své prvenství nikdy nepřišla. Ve druhé polovině 19. století však postihla francouzské vinohrady nákaza mšičkou révokazem a francouzští vinaři se začali hromadně stěhovat do Španělska, kde panovaly podobné klimatické podmínky.

Oblast Riojy byla už zcela rozvinutá, proto hledali v severním a severovýchodním Španělsku jiná území pro pěstování hroznů. Našli je u řeky Duero. Ve Španělsku jsou vinařské oblasti spjaté s tokem velkých řek. Řeka Duero je se svou délkou 897 kilometrů druhou nejdelší řekou Španělska a oblast Ribera del Duero, největší konkurent Riojy, se rozkládá na jejích obou březích.

V srdci kraje Kastilie a León

Oblast se nachází dvě hodiny jízdy autem severně od Madridu. Od východu na západ zabírá 115 km, od severu na jih 35 km. Díky plným vínům s náznakem jemnosti i pro dobrou dostupnost patří Ribera del Duero k nejvyhledávanějším vinařským oblastem Španělska. Podle územního členění leží v srdci autonomního společenství Kastilie a León a za centra kulturního života jsou považována města Burgos, Segovia, Soria a Valladolid.

Vinná réva se pěstuje na ploše o velikosti 21 000 hektarů, počet jejích pěstitelů se pohybuje kolem 8200. Každý rok zdejší vinaři vyrobí kolem 50 milionů litrů vína a přibližně polovina se prodá za hranice Kastilie a Leónu. Klima je kontinentální s lehkým vlivem Atlantiku. Dobré zrání hroznů podporují dlouhá a suchá léta s malými srážkami (průměrně asi 400–600 mm ročně) a výraznými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí. Na kvalitu bobulí má rozhodující vliv i vyšší nadmořská výška, která se na kopcích pohybuje kolem 900 metrů nad mořem, v údolích 650–750 m n. m, i studený a dlouhý podzim, poskytující ideální podmínky k fermentaci. Díky chladným zimám se silným větrem je vinná réva přirozeně chráněná před houbovými chorobami a nemusí se přistupovat k chemické ochraně.

Pro vína z Ribera del Duera je typická výrazná ovocnost s vůní ostružin, malin a moruše. Jde především o červená vína. Charakteristickou odrůdou vinné révy je Tinto Fino, někdy označované jako Tinta del País. Jde o lokální variantu ve Španělsku všeobecně rozšířené odrůdy Tempranillo, která poskytuje ušlechtilá vína se silným rubínovým zabarvením.

V roce 1982 propůjčilo Ministerstvo zemědělství, rybolovu, výživy a životního prostředí oblasti oficiálně dvě ochranné známky původu: Denominación de Origen (D. O.) a pro vyšší stupeň kvality Denominación de Origen Calificada (D.O.Ca). Mezinárodně srozumitelné označení přineslo rozkvět obchodu s víny, kterému v posledních letech výrazně napomáhá obrovský rozvoj gastroturistiky. V roce 2006 se místní podnikatelé ve vinařství rozhodli podpořit vznik oficiální vinné stezky, sdružující 88 měst, 54 vinařství nejvyšší kvality, 30 restaurací, 46 ubytovacích zařízení, 10 obchodů s víny, tři cestovní kanceláře, šest turistických center a 24 muzeí. Po oblastech Peñedes v Katalánsku a Jerez v Andalusii zaujímá Ribera del Duero mezi vinařskými oblastmi Španělska prestižní třetí místo. S průměrnou návštěvností 350 000 turistů ročně! Na ruta del vino najdete značené stezky o celkové délce 134 km.

Kulturní dědictví

Řeka nepřináší jen vláhu rostlinám na vinicích, ale také život do městeček kolem ní. Dějiny Španělska jsou spjaté s Féničany, Řeky, Římany, s nájezdy germánských kmenů, dlouhou arabskou nadvládou a boji o královský trůn. Po celé oblasti jsou roztroušené kulturní památky světového významu. K poměrně nedávno zpřístupněným skvostům patří mozaiky z pozdní doby románské v Baños de Valdearadu. Základy římské vily prozrazují, že šlo o měšťanský dům. V největší místnosti o rozměru 66 m2 byla zrestaurována velká mozaika zachycující řeckého boha Dionýsa. Villa Romana de la Santa Cruz ze 4. století byla objevena v Baños de Valdearadu teprve v roce 1972, zcela náhodně při terénních zemědělských pracích.

Odpočinek ve starodávných uličkách poskytnou městečka jako Langa de Duero, Roa de Duero, Castrillo de la Vega nebo Gumiel de Izán. Milovníci historických památek nemohou minout hrad Peñafiel z 10. století, v jehož vnitřních prostorách vzniklo Muzeum vína. Krásu díla vybudovaného k vojenským účelům můžete obdivovat v městečku Peñeranda de Duero, kde se nachází pevnost a pozůstatek hradebního opevnění.

Pozoruhodné jsou také církevní památky, jako klášter (Monasterio) Santa María de La Vid z 12. století, Burgos s gotickým klenotem – katedrálou Panny Marie ze 13. století – nebo Monasterio de Santa María de Valbuena. Protože historie řeky je zároveň historií jejího překonávání, patří k významným kulturním památkám také mosty. Kamenné mosty v San Esteban de Gormaz, Aranda de Dueru nebo v Langa de Dueru udiví jednoduchostí základních linií, a přitom staletou funkčností.

Snoubení vína s jídlem

Vinné sklepy, kterým Španělé říkají bodegas, poskytují návštěvníkům úkryt před horkým počasím i špičkový enogastronomický zážitek. Kromě tapas, tedy malých rafinovaných soust, nabízí řada vinařství i restaurací degustační menu doprovázené párováním vín. Suroviny, jež se proměňují v mimořádně chutná jídla, pocházejí z vnitrozemí.

Na jídelním lístku se nejčastěji objevuje vepřové maso. Jako předkrm restaurace nabízejí tenké plátky sušené šunkové kýty jamón nebo sýry z ovčího mléka. Mírně pikantní klobása chorizo, ve zdejším kraji ochucená paprikou a česnekem, je součástí mnoha jídel, ale podává se i samotná. Za ochutnání stojí místní specialita el lechazo asado, mléčné sele pomalu pečené na dřevě. Maso musí pocházet z místních chovů vepřových plemen castellana, churra nebo ojalada a sele musí být krmeno výhradně mateřským mlékem. Tato pochoutka dokonce získala ochrannou známku místního původu a kvality pod názvem Lechazo de Castilla y León.

Krvavá klobása morcilla překvapí podobností s jelitem z české zabijačky. Morcilla se také vyrábí z vepřové krve, která se ovšem nesvaří s kroupami, ale s rýží, a ochutí se sladkou a pálivou paprikou. Podává se nakrájená na kolečka a opečená na sádle. Morcilla je nezbytnou součástí olla podrida, směsi dušených fazolí, vepřového bůčku, vepřové nožky a vepřových uší. Jako doprovod k hlavním jídlům i předkrmům se podává torta castellana, vláčná placka ze slaného kynutého těsta. Polévka sopa castellana překvapí svou jednoduchostí. Pokrm je založený na prostých ingrediencích — česneku, tvrdém chlebu a vejcích. Jako dezert si můžete dopřát empiñonadas, sladké placičky s piniovými semínky a mandlemi, nebo hojaldres y yemas, zákusek z listového těsta plněný žloutkovým krémem.

Největší událostí vinařské oblasti Ribera del Duero je celodenní festival, kdy se slaví vinobraní. Vinařská sezona vrcholí, ale o 200 kilometrů dál, v Portugalsku, příběh řeky Duero pokračuje. V jejím ústí do Atlantského oceánu vzniklo jedno z nejslavnějších fortifikovaných vín světa. Město se jmenuje Porto a světu dalo portské víno. Tady dlouhý příběh vína a řeky Duero končí.


Dobrá rada

  • Informace o vinných stezkách: www.rutadelvinoriberadelduero.es
  • K plánování můžete využít aplikaci Inventrip (www.inventrip.com), díky
    níž najdete vinařství, ubytování, restaurace, památky, přírodní parky, a dokonce i místní průvodce.
  • Z madridského nádraží Chamartin se jednou až dvakrát do měsíce vypravuje vlak do vinařského městečka Valladolid (www.destino-divino.com/categoria-producto/tren-vino-valladolid). V ceně je cesta tam i zpět, degustace vín i oběd. Cena za jednodenní výlet za vínem je 80–100 eur.

Mých 5 nej MÍST...

1) Katedrála v Burgosu

Stavba katedrály začala v roce 1221 a byla dokončena r. 1567. Stavba zasvěcená Panně Marii už z dálky přitahuje pozornost mohutnou oktagonální věží. Stavba inspirovaná gotickými katedrálami v Paříži a Remeši vykazuje typické gotické prvky, jako lomené oblouky, opěrné pilíře, vitráže, rozety... Od roku 1984 patří na seznam světového dědictví UNESCO.

2) Akvadukt a Alcázar v Segovii

Pevnost Alcázar je vybudována na skalnatém útesu nad řekou. Na základech římské pevnosti byl postaven muslimský hrad, který později přebudovali do dnešní podoby španělští králové. Akvadukt je jedním z nejlépe dochovaných římských akvaduktů na Pyrenejském poloostrově a pochází z 1. století.

3) Vinařství Vega Sicilia

Jedno z nejstarších vinařství. V roce 1864 přivezl Don Eloy Lecanda y Chaves z Francie odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot a právě v tomto roce se datuje datum založení vinařství. Dnes patří vinařství rodině Alvarézových. Více informací na www.vega-sicilia.com

4) Přírodní park Parque Natural Hoces del Río Riaza

Nachází se severovýchodně od Segovie na rozloze 6470 hektarů. Ve vyšších polohách se vyskytují velcí draví ptáci, jako sup bělohlavý, sup mrchožravý nebo orel královský, u řeky Riaza je oblíbené pozorování vodního ptactva.

5) Archeologické vykopávky Numancia nedaleko města Soria

Pocházejí z 1. století a vypovídají o městském uspořádání za vlády Římanů. Rekonstruovány byly dva domy, jeden představuje keltiberskou kulturu, druhý římskou. Více informací na www.numanciasoria.es.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: