Máte rádi víno a dobrou zábavu? Navštivte tradiční vinařské slavnosti na rozsáhlých vinicích v okolí Vídně

Máte rádi víno a dobrou zábavu? Navštivte tradiční vinařské slavnosti na rozsáhlých vinicích v okolí Vídně Zdroj: Profimedia.cz

Vinařství Christ
Máte rádi víno a dobrou zábavu? Navštivte tradiční vinařské slavnosti na rozsáhlých vinicích v okolí Vídně
Máte rádi víno a dobrou zábavu? Navštivte tradiční vinařské slavnosti na rozsáhlých vinicích v okolí Vídně
Máte rádi víno a dobrou zábavu? Navštivte tradiční vinařské slavnosti na rozsáhlých vinicích v okolí Vídně
5
Fotogalerie

Máte rádi víno a dobrou zábavu? Navštivte tradiční vinařské slavnosti na rozsáhlých vinicích v okolí Vídně

Okolí Vídně pokrývá sedm set hektarů vinic. Ochutnávku nového ročníku každý rok netrpělivě očekávají tisíce milovníků vína.

Ještě před chvílí jste obdivovali památky v historickém centru rakouského hlavního města a nyní už sedíte v přírodě. Za pouhou půlhodinku totiž dojedete do rozsáhlých vinic, kde s příchodem září nastává veselý čas. Ve všední den po práci nebo o víkendu se zde scházejí Vídeňané, aby oslavili nejen příchod nového vína, ale i samotný život. Cinkot skleniček je u nich ódou na radost a slovo „prost“ zní u každého stolu.

Vinná Vindobona

Určité množství vína dostávali jako součást platu už římští legionáři. Sudy se však zdlouhavě přepravovaly z Itálie, což se císaři Marku Aureliovi Probovi značně prodražilo. Aby panovník ušetřil, dovezl ze své domoviny sazenice vinné révy a založil vinice ve vojenském táboře Vindobona. Pěstování dřevnaté liány se uchytilo a postupem času se stalo významnou součástí sídla na Dunaji. Ne však vždy se nápoj vznikající kvašením hroznového moštu povedl. V patnáctém století bylo víno tak kyselé, že císař Fridrich III. jeho pití zakázal. Obával se o zdraví svých poddaných. Víno dokonce dostalo název „žrout soudků“, jelikož rozpouštělo obruče beček. Nepoživatelnou tekutinu ovšem nešlo vylít. Lidé víno považovali za boží dar, a proto je zedníci použili k míchání malty pro stavbu věže katedrály svatého Štěpána.

Víno bylo u Vídeňanů vždy důležitou obchodní komoditou. Při obléhání města Matyášem Korvínem v roce 1484 sjednali na několik týdnů příměří, aby mohlo proběhnout vinobraní. Nařízení císaře Josefa II. pak stanovilo konzumaci vína přímo ve vinicích a v roce 1784 se zrodil typický vídeňský šenk. Označoval jej svazek borovicových větví nad vchodem a zároveň oznamoval otevření nového vína. Což ostatně platí i dodnes. Jen se k zeleným haluzím přidala cedule s nápisem „Ausg’steckt“, sdělující otevírací dobu lokálu. Vinné šenky to postupem času dotáhly až na gastronomické podniky s ochrannou známkou. V rustikálních, romantických nebo moderních výčepech jejich majitelé nabízejí svá vlastní vína, včetně letošního „Heuriger“. K občerstvení podávají domácí selské produkty (sýry, klobásky, špek, šunku) a k obveselení duše často vyhrává živá muzika.

Mladé tváře na scéně

Novou generaci vinařů (například vinařství Christ, Edlmoser, Wieninger, Cobenzl, Mayer am Pfarrplatz, Fuhrgassl-Huber) ovšem neuspokojuje pouhé podávání vína v tradičních lokálech. Experimentuje s exotickými odrůdami révy, jako je Shiraz, a oživila kouzlo vídeňské speciality „Gemischter Satz“. „Dnes je pití vídeňského vína jednoznačně v módě. Stále více hostinských a majitelů restaurací sází na pověst vína ze svého města,“ vysvětluje Rainer Christ, jehož rodina pěstuje vinnou révu již po čtyři staletí. „Místní Rulandské bílé, Chardonnay, Sauvignon blanc, Veltlínské zelené a Pinot noir jsou vždy nahoře na vinném lístku a výtečně doplňují speciality vídeňské kuchyně.

Oblibu vína dokládají také každoroční přehlídky ,mladého vídeňského‘ v centru města a zájem o novinky. Začali jsme vyrábět i biovína,“ říká majitel vinařství Weingut Christ v Jedlersdorfu. Každý rok vyrobí vídeňští vinaři okolo 2,5 milionu litrů vína. Vznikají i nové vinné sklepy a degustační místnosti. Jejich majitelé dbají i na jejich moderní a architektonicky vytříbený vzhled. V některých vinařstvích můžete i přespat ve stylových pokojích.

Čerstvý vítr, Dunaj protékající mezi Kahlenbergem a Leopoldsbergem, sluncem naplněná jižní a východní expozice svahů v chráněné oblasti Vídeňského lesa a kombinace různých typů půd. Lepší podmínky si pro pěstování vinné révy tři sta dvacet vídeňských vinařů nemůže přát. Bílá vína zabírají až osmdesát procent plochy vinic. Mimořádně dobře se zde daří odrůdám Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Burgundské bílé. Ovšem i červená vína, zejména Modrý Zweigelt, Burgundské modré a Cabernet Sauvignon, mají úctyhodnou kvalitu.


Vinná jízda

  • Každý rok na podzim zaplaví Vídeňskou vinnou stezku stovky návštěvníků v rámci Vinného turistického dne. Vyrazit můžete po třech trasách o celkové délce 25 km nebo jen v rámci jedné dílčí etapy (z Neustiftu k Nussdorfu, ze Strebersdorfu do Stammersdorfu a z Ottakringu do Neuwaldeggu).
  • Tradiční vinné šenky najdete v Grinzingu, Heiligenstadtu nebo ve vídeňských čtvrtích „za Dunajem“ (Stammersdorf, Strebersdorf, Jedlersdorf). Cesta městskou dopravou vám potrvá zhruba třicet minut.
  • Pokud vás ochutnávka vína trochu zmohla nebo dáváte přednost dopravnímu prostředku, nasedněte na vláček Heurigen Express. Až do 31. října projíždí každý víkend vinicemi, idylickými vesničkami a kolem vináren. První mašinka vyjíždí z Nussdorfu (konečná stanice tramvaje linie D nebo příměstský vlak S40) na Kahlenberg. Druhá pak z nádraží Strebersdorf (příměstský vlak S3, S4) a míří na Stammersdorf.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: