Artemisia Gentileschi: Kleopatra

Artemisia Gentileschi: Kleopatra Zdroj: My Modern Met

Sofonisba Anguissola: Minerva, Amilcare a Asdrubale Anguissola
Sofonisba Anguissola: Hra v šachy
Mary Beale: Portrét mladé dívky
Autoportrét Sofonisby Anguissoly
Mary Beale, anglická barokní portrétistka narozena 1633. Obraz Mary Wither z Andwell
9
Fotogalerie

Michelangelova Panna a další zapomenuté ženy aneb Malířky, které spolkly dějiny

Snad každý zná Botticelliho, Caravaggia, Velázqueze nebo Rubense. Při tom výčtu se skoro zdá, že ženy štětcem nikdy nevládly. Ale není tomu tak, i ženy odjakživa holdovaly výtvarnému umění, jen se jich v patriarchální společnosti, kde jim nepříslušelo ani vzdělání, natož malířská paleta, dostala k plátnu jen hrstka. A z té hrstky se všechny do jedné ztratily v propadlišti dějin. Brzy však budete mít příležitost objevit zapomenuté talenty v připravované databázi A Space of Their Own.

Vznikající databáze, která bude shromažďovat ženy-umělkyně tvořící od 15. do 19. století, si klade za cíl rozšířit povědomí o zapomenutých výtvarnicích pěti století, která jejich tvorbě nepřála. Zarážející je totiž fakt, že ani vystavovatelé a lidé, kteří se uměním zabývají, osobnosti, které v malbě reprezentují něžné pohlaví, neznají.

Na projektu spolupracují tým univerzity v Bloomingtonu v Indianě a italská nezisková organizace Advancing Women Artists. Název online databáze A Space of Their One je aluzí na esej Virginie Woolf A Room of One’s one z roku 1929, v níž požaduje pro ženy jak pomyslný literární prostor, který okupovali téměř výhradně muži, tak i skutečný životní prostor.

Velmi zajímavá žena, která si na svou dobu vybojovala poměrně dost prostoru, je Sofonisba Anguissola, malířka, která se v 16. století narodila do pozdně renesanční Itálie. Jejím poradcem a podporovatelem byl sám Michelangelo a vypracovala se až na post dvorní malířky Filipa II. Do výtvarného umění přinesla snahu zobrazit, jak se emoce projevují v lidské tváři, což do té doby nebylo příliš v módě. Když zpracovávala nějakou zakázku pro katolickou církev, podepisovala se poněkud provokativně Virgo čili Panna. Její obrazy si objednávaly i rody Este nebo Medici. V učebnicích dějin umění tato žena přesto chybí.

Ve Space of Their One ale určitě chybět nebude. Tato databáze si totiž klade za cíl pokrýt co možná největší množství umělkyň z celé Evropy. V současné době tvůrci rozšiřují svůj seznam o další malířky a kontaktují galerie a muzea. „Když se začnete ptát v muzeích, jaké práce mají od žen, překvapí vás, jak maličko jich je,“ říká o své rešerši Linda Falcon, ředitelka organizace Advancing Women Artists. „Cílem našeho projektu je nejprve zvýšit povědomí mezi vedoucími pracovníky muzeí a pak i mezi širokou veřejností,“ uzavírá.