Premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek

Premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Opozice už Babišovo vzteklé vysvětlování nepotřebuje. Vláda padne, nebo ne

Důležité není, jestli byl Babiš estébákem kdysi, význam má, že je estébákem dnes. Jeho argumentace má všechny rysy té staré poctivé estébácké atmosféry, kterou vrací do hry.

Naučil se to tehdy dobře. Proti faktům staví nadávky, laviny nedokazatelných obviňování, moralistní nářek. O faktech neřekne nic, na otázky neodpovídá, jen hází bláto kolem sebe. Kombinuje různá spiknutí, která proti němu někdo organizuje a řídí, což bývala estébácká delikatesa. Pod lavinou lží má zmizet fakt, že na konkrétní a věcné otázky neodpovídá.

Dva roky má místo věcného vysvětlení podivných a podezřelých faktů jedinou všeobecnou odpověď: spiknutí nepřátel. Myslí si s Goebbelsem, že tisíckrát opakovaná lež se stane pravdou. Ano, ale musí k tomu být sladěný mediální orchestr. Kam dá Goebbels dráp, tam vydá klávesa správný tón. Takový klavír Babiš nemá. Hrají jen na ta média, která si koupil. Nebýt svobodné části médií, byla by kauza Čapího hnízda dávno smetena se stolu.

Opozice chce hlasovat o nedůvěře, další Babišovo vzteklé vysvětlování už nepotřebuje. Koaliční ČSSD ještě počká, jak to Babiš vysvětlí. V rukou skomírající ČSSD se nečekaně koncentruje rozhodující moc, zda Babišova vláda padne. A protože politika má sklon být paradoxní, ČSSD rozhoduje zároveň o sobě. Podpořit dnes Babiše znamená zítra definitivně zabít vlastní stranu. Ta, už polomrtvá, by takovou míru servility nepřežila. Naopak odmítnout roli služebníčka v Babišově vládě znamená určité politické vavříny a zvýšenou naději na oživení a vzestup ČSSD.

ČSSD by měla stačit vzpomínka na akci lithium, kterou Babiš s pomocí komunistů rozpoutal vloni před volbami. ČSSD vylíčil voličům jako zloděje miliard. Udělal to s kraválem a sugestivně. Potřeboval do voleb ČSSD jako partnera zdecimovaného. To mu akce lithium, jeden z mnoha Babišových úderů na žaludek ČSSD, vynesla. Proběhly volby, o lithiu, tom zločinu století, už neštěkne pes. Lithium posloužilo a zmizelo.

Do příštích voleb už chce jít Babiš sám. Co čeká sociální demokraty, umějí si jistě sami představit. Už teď jim bez mrknutí zabavil ministerstvo zahraničí. Podržet Babiše v nastávajícím hlasování o důvěře jim vynese poslední dobro, kterého se od Babiše dočkají. Někteří politici ČSSD přesto ještě doufají, že po Babišově boku ve vládě zažijí rozkvět. K čemu se v těchto dnech ČSSD rozhodne, ukáže její politickou životaschopnost a schopnost analýzy.

ANO Babiše podrží, protože podrží samo sebe. Bez Babiše si život neumí představit, protože to není politická strana, ty umějí předáky vyměnit za lepší, nýbrž klub závislých zaměstnanců bez politické fantazie. Bude proto snášet všechny osobní kriminální čachry svého šéfa až k hořkým koncům.

Prožijeme mimořádně dramatické období. Dokáže politická garnitura sestavit přechodnou vládu bez Babiše? Politických sil je na to ve sněmovně dost, politické představivosti asi už méně. Nebo Babiš přežije i tuto krizi? Pak pošle do útoku své pretoriány…