Koruna je nejsilnější od intervencí, přiblížila se k 26,10 Kč/EUR  - ilustrační foto

Koruna je nejsilnější od intervencí, přiblížila se k 26,10 Kč/EUR - ilustrační foto Zdroj: Profimédia

Očima libertariána: Euro, nebo koruna? Tři kroky, jak z toho ven

Asi víte, že jsme se zavázali přijmout euro a pouze kličkujeme s tím, kdy to vlastně bude. Možná také víte, že jak koruna, tak euro jsou takzvané fiat měny, tedy papírky s nuceným oběhem, které by jinak nepředstavovaly žádnou hmatatelnou hodnotu. A určitě víte, že již dávno neplatí ono známé „Kdo šetří, má za tři“, ale „Kdo šetří, je blbec“, protože centrální banky se snaží, aby koruna na konci roku měla díky inflaci hodnotu 98 haléřů té koruny, kterou jsme měli na začátku roku.

Peníze dnes nejsou poukázkou na něco cenného, ale jednou z mnoha cest, jak řídit společenské a ekonomické vztahy.

Navrhuji udělat několik málo opatření.

Za prvé – přikažme České národní bance, aby za svá aktiva nakoupila zlato. A aby vydala novou měnu, zlatou korunu. Jedna koruna by byla, řekněme, poukázkou na jeden miligram zlata. Stoprocentní krytí, žádné „tištění nekrytých peněz“.

Za druhé - přijměme euro. Místo bezcenných papírků – korun, dostaneme bezcenné papírky – eura. Nechť za svá eura ČNB nakoupí další zlato. A vydá další zlaté koruny. Se stoprocentním krytím.

Za třetí - ať český stát používá nadále pouze zlatou korunu. Daně nechť jsou placeny ve zlatých korunách, stát nechť platí pouze zlatou korunou. Výdaje státu v každém roce nechť jsou omezeny reálně vybranou sumou v roce předešlém. Skončí zadlužování dalších generací.

Lidé a firmy ať si používají co chtějí. Eura, dolary, kryptoměny… Deregulujme bankovní i měnovou sféru.

Zase bude platit, že kdo šetří, má za tři. Z hlediska zlaté koruny bude ekonomika dlouhodobě deflační. Skončí nesmyslná spotřeba, skončí spekulace. Když si dnes něco nekoupíme, koupíme si toho zítra víc. Stát z nás přestane dělat pitomce. Dobré věci jsou jednoduché.

Autor je zakladatelem Libertariánského institutu.