Migrační krize na hranicích Bosny a Chorvatska

Migrační krize na hranicích Bosny a Chorvatska Zdroj: ČTK

20 tisíc imigrantů na hranicích Chorvatska. Hoax nejčtenějších novin v Rakousku?

Před několika dny byla na webu Reflex.cz zveřejněna má zpráva o tvrzení rakouského deníku Kronen Zeitung (zveřejněná dne 4. 11. 2018), že na hranicích Bosny s Chorvatskem čeká až 20 tisíc uprchlíků s cílem proniknout na území Evropské unie a pokračovat dále směrem do Německa a Skandinávie. Deník Kronen Zeitung se odvolává na (anonymní) experty z rakouského ministerstva vnitra. Jak se ovšem ukazuje, celá věc nemusí být úplně pravdivá a může být ze strany redakce rakouského deníku Kronen Zeitung záměrně manipulativně nafouknuta.

Protože redakce Kronen Zeitung nezveřejnila jména údajných expertů, pouze se odvolává na své zdroje z rakouského ministerstva vnitra, celou věc se rozhodl prověřit Srdjan Govedarica, novinář z německé veřejnoprávní televizní a rozhlasové stanice ARD. Přišel s informací, že Kronen Zeitung si nejspíše celou věc vymyslel. Govedarica s odkazem na Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky tvrdí, že v Bosně se nenachází v současné době 20 tisíc uprchlíků, ale maximálně 5 000 osob a 20 000 uprchlíků se registrovalo v Bosně od počátku roku 2018.

Podle informací Govedarica i rakouské ministerstvo vnitra odmítlo tvrzení o 20 tisících uprchlících snažících se prolomit hranici Bosny a Chorvatska. Počet 20 tisíc uprchlíků má zahrnovat celý rok 2018. Tyto informace se nacházejí v článku ARD (z 5. 11. 2018). Govedaricův článek byl na webu ARD bohužel zveřejněn až po té, co jsem svůj článek odevzdal.

Pro doplnění dne 8. 11. 2018 zveřejňuje rakouské ministerstvo vnitra tiskovou zprávu, v níž prohlašuje, že od počátku roku bylo v Bosně zaznamenáno kolem 21 000 ilegálních migrantů a další nejsou nijak evidováni. Podle rakouského ministerstva vnitra je situace na hranicích Chorvatska a Bosny napjatá, ale pod kontrolou, ovšem zároveň hrozí riziko dalších násilných pokusů uprchlíků prolomit hranici a postupovat přes Chorvatsko a Slovinsko dále k rakouským hranicím. Ministerstvo nijak neupřesňuje celkový počet uprchlíků na hranicích. Hovoří pouze o „větším počtu“.

Kronen Zeitung se brání

Deník Kronen Zeitung ovšem tuto zprávu ministerstva vnitra interpretuje jako potvrzení své zprávy, označené stanicí ARD za hoax, a vydává další článek (8. 11. 2018) s odkazem na prvotní článek s informací o 20 tisících uprchlících stojících na hranicích Bosny a Chorvatska. I v této nové zprávě deník Kronen Zeitung tvrdí, že na hranicích může čekat až 20 000 uprchlíků.

Jak tedy ukazuje sled informací, redakce deníku Kronen Zeitung z nějakého důvodu zveřejnila zprávu, že na hranicích Bosny a Chorvatska čeká 20 tisíc uprchlíků, což podle ARD neodpovídá reálné situaci. Redakce neuvedla žádné důkazy ke svému tvrzení o 20 tisících uprchlících čekajících na hranicích Bosny a Chorvatska. Je tedy správné předpokládat, že se jedná o dezinformaci a hoax, nejspíše záměrně vytvořený redakcí Kronen Zeitung.

Kronen Zeitung nejsou žádný proruský či vysloveně dezinformační web, byť je Kronen Zeitung orientován výrazně protiimigrantsky. Jde v každém případě o nejčtenější noviny v Rakousku. Pokud relativně vlivná a velkou částí společnosti respektovaná redakce záměrně vytváří hoaxy, je to velice alarmující.