Video placeholde

Kateřina Šedá: Vyhrožovali mi kvůli manipulacím médií, Romové nejsou prasata, do měst by se měli vrátit

Je dobrý terč pro lidi, kteří hledají viníka za své problémy. Umělkyni Kateřinu Šedou zajímá, jak vypadá normální život a proč v centrech turistických měst nejde normálně žít. Do Českého Krumlova nastěhovala 15 rodin, aby do vylidněného centra přinesla život. Místní jí za to ale vyhrožovali a posílali ji do plynu. Šedá říká, že za to mohly zmanipulované a nesprávné informace v médiích. Symbolicky chtěla lidem město ukrást. Ve skutečnosti si ho ale prý už dávno ukradli sami.

Místní uvěřili, že Šedá najala placené herce a chtěla jim ukazovat, jak mají žít. O to jí ale nešlo. Chtěla popsat, jak vlastně funguje turistické město. Chybu podle ní dělají zejména sami lidé, když třeba pronajímají své byty v centru a bydlí na periferii. Pak jsou frustrovaní z toho, že z krádeže, za kterou můžou tak trochu sami, nic nemají.

S turismem si podle Šedé neví rady nikde ve světě. Někde jsou ale napřed a aspoň něco zkouší. Třeba regulovat vstup do centra pomocí turniketů, nebo zákazat parkování autobusů, které tak můžou jen projíždět. Nikde ale prý spokojení nejsou. Život v turistickém městě je totiž těžký. Právě s tím se musely popasovat rodiny, se kterými Šedá spolupracovala. A nebylo to nic jednoduchého.

Českému Krumlovu uškodilo taky to, že byl několikrát vysídlený. Podobný osud ale potkal mnoho měst v Česku. Šedá tvrdí, že chyba byl třeba odsun Romů. Ti totiž dokážou do města přinést život a jsou podle ní pozitivní. Měli by se tak vrátit zpět. Češi podle Šedé ale stále mají hodně předsudků. Zdůrazňuje, že Romové nejsou prasata, jen se chovají svobodně.

Co je to normální život a jak ho žít? Proč se Šedá cítí být vhodným terčem pro svalování viny Čechů? O co jí vlastně jde a jak se jí daří své umění vysvětlovat běžným lidem? A proč záměrně provokuje?

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>