Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Barbora Reichová / Sport

Báječný svět dotací aneb Jak motorkáři přicházejí o sny

Lidé s oblibou nadávají, že musí platit vysoké daně a zákonná pojistná, avšak současně žádají, aby stát podporoval z veřejných peněz skoro všechno. Ukažme si to na následujícím aktuálním případě. Organizátoři motocyklové Grand Prix v Brně zažalovali ministerstvo školství u pražského městského soudu kvůli malé dotaci.

Spolek pro Grand Prix ČR Brno, který tvoří město Brno a Jihomoravský kraj, si na letošní ročník žádal o sto milionů korun, obdržel ale „jen“ devětatřicet milionů. Uvádí se, že Velká cena pak skončila se ztrátou dvaatřicet milionů. Takže kdyby spolek dostal plnou stomilionovou dotaci, tak ještě několik miliónů vydělal.

Brněnský magistrát již státu pohrozil, pakliže Spolek pro GP ČR neobdrží od ministerstva vyrovnávací platbu, přijde na řadu podaná žaloba na postup ministerstva při vyhodnocení přidělení dotace!

Pro stromy nevidíme les

Přijde vám systémově v pořádku, aby stát podporoval částkou sto milionů motocyklové závody? Přijde vám normální, aby město a kraj pořádaly motocyklové závody, navíc značně prodělečné? Natolik prodělečné, že se následně chtějí, či dokonce musejí soudit se státem, že tuto sportovní kratochvíli málo subvencuje?

Mám za to, že úkolem měst a krajů, potažmo státu je budování škol, nemocnic, armády, domovů pro seniory a dalších nutných věcí, ale pro pět ran do učebnice ekonomie, proč mají orgány veřejné moci pořádat a dotovat prodělečné motocyklové závody?

Pro informační komplexnost dodejme, že GP Brno je prodělečná již mnoho let dozadu, nejde o nějaký neočekávatelný výkyv, kdy by najednou z čistého nebe došlo k prodělku.

Asi nejsem sám, kdo si myslí, že motocyklové závody by měly pořádat soukromé subjekty za soukromé peníze, tedy zejména za peníze ze vstupného, sponzoringu, TV práv a reklam. To dává ekonomicky smysl, desítky miliónů z veřejných kas (lhostejno zda z městské, krajské či státní) zde podle mne nemají místo. Stát, město Brno i Jihomoravský kraj by měly dbát zásad dobrého hospodáře a přestat kratochvilné jezdění na motocyklech dotovat.

Brno ve světě?

Zastánci dotací do motosportu s oblibou říkají, že akce zajistí Brnu věhlas a známost ve světě. To opakují každoročně. Ptám se: akce se koná již od roku 1950, takže za tu dobu již musí Brno každý znát desetkrát, ne? A k čemu je to vlastně dobré, aby bylo známo ve světě? Je sice hezké, že Brňákovi někdo na dovolené v Itálii či Řecku řekne – jo, Brno, tam se jezdí GP Moto, ale stojí to za ty desítky milionů dotací z veřejných financí každý rok? Nebylo by rozumnější za ty peníze postavit třeba pár domovů pro seniory, kterých je (nejen) v Brně nedostatek či opravit některé z těch stávajících anebo pomoci třeba vozíčkářům či lidem trpícím Alzheimerovou nemocí než cpát peníze do motosportu?

Aktivita města Brna se zde dá ještě jakžtakž pochopit, ale když má akci sta miliony subvencovat stát, jak žádá citovaná žaloba, proč brát na daních (de facto pod pohrůžkou legálního násilí) peníze lidem třeba v Chebu či Litvínově, aby sponzorovali známost Brna ve světě?

Na závěr musím napsat, že mne udivuje, jak srdnatě za dotace (nejen) pro GP bojují motorkáři. Patrně dávno jsou pryč časy, kdy se na motorkách proháněli svobodomyslní jedinci obou pohlaví. Je alarmující, že i tato kdysi volnomyšlenkářská komunita očividně zabředla do sítí dotací a státních podpor.

Autor je právník a publicista