Video placeholde

Zemana za sto let doceníme jako velikána, Čapí hnízdo dopadne pro Babiše dobře, říká šéf sněmovny

Je potřeba udělat tlustou čáru a začít spolu mluvit. Předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka trápí politická kultura v Česku a nedostatek respektu k politikům. Hlasité protesty proti premiéru Babišovi, třeba při pietě v rámci výročí sovětské invaze, jsou podle něj nedemokratické a špatné. Vondráček tvrdí, že pochopil, proč prezident nechtěl mluvit 21. srpna a proč nebude mluvit ani 17. listopadu. Prý by ho vypískali a příčina je v protestujících. Vondráček taky dál hájí premiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo. Odhalení iRozhlasu označuje za dobrou zprávu pro Babiše. Není v nich totiž nic nového a Vondráček věří, že vyšetřování dopadne v premiérův prospěch.

Šéf sněmovny nechápe, proč článek iRozhlasu vyšel právě teď. Míní, že policie si už jistě obrázek udělala. Nezávislost žalobců ani policie teď nechce zpochybňovat, i když v minulosti některé jeho výroky byly právě kvůli tomu kritizovány. Tvrdí, že vyšetřovatelé mají mít klid na práci. Obhajoba Babiše je ale prý dobře připravená a zastavení jeho stíhání příští rok bude dobrá zpráva.

Vondráček tvrdí, že lidé mají právo premiéra i kvůli trestnímu stíhání kritizovat. Třeba při pietě 21. srpna ale nešlo o vyjádření jiného politického názoru. Podle Vondráčka padaly těžké vulgarismy a to už není demokracie a svoboda projevu. To, že by se něco podobného mohlo dít i 17. listopadu, šéf sněmovny připouští. Zdůrazňuje, že kritiky respektuje, oni ale nerespektují jiný názor. Vondráček proto zpětně dal za pravdu prezidentovi. Zeman podle něj ví, že ať by řekl cokoliv, byl by vypískán.

Kauza Čapí hnízdo chronologicky: Jak to bylo s dotací, proč Babiše šetřil OLAF i policie a jak si Babiš protiřečí >>>

Na docenění prezidenta Zemana si totiž budeme muset počkat. Podle Vondráčka dalších sto let, kdy se podobně jako Rašín nebo Švehla zařadí mezi velikány. Vulgarit a útoků je podle něj moc na všech stranách, situace se přitom po druhém zvolení Zemana ještě zhoršila. Prezident má prý svůj styl. Vondráček tvrdí, že s ním o tom, že by měl ubrat, mluvil a prezident ho bral. S některými novináři nemluví, protože o něm špatně píšou.

Lituje Radek Vondráček své cesty do Ruska? Co tam přesně řekl o kauze Skripal a novičoku? Proč si myslí, že bude stíhání Andreje Babiše zastaveno? A kdo může za rozdělení české společnosti?