Video placeholde

Konec moderátorů? Čína má prvního naprogramovaného průvodce zprávami na světě

Čínská státní zpravodajská agentura Sin-chua představila ve čtvrtek na World Internet Confrence prvního virtuálního moderátora na světě. „Budu pracovat neúnavně, abyste byli stále informovaní. Texty budou nepřetržitě zapisovány do mého systému,“ představil se moderátor. Podle Sin-chua bude nový „zaměstnanec“ agentury schopný pokrývat aktuální dění 24 hodin denně, a tak bude zpravodajství levnější a efektivnější.

Nový čínský virtuální moderátor je schopný číst zprávy v čínštině a v angličtině. K napodobení lidského hlasu, pohybu rtů a výrazů tváře mu napomohl systém umělé inteligence. Vzezření i hlasy obou modelů, anglicky i čínsky mluvícího, vycházejí ze skutečných moderátorů Sin-chua. Ten anglicky mluvící je napodobeninou Zhanga Zhaoa. Podle agentury může být novinka velmi užitečná například při šíření velmi důležitých aktuálních zpráv.

Sin-chua upřesnila, že moderátor může také sám sbírat data a učit se z živých vysílání skutečných lidí. Může prý celodenně obsluhovat zpravodajský web státní agentury, stejně jako sociální sítě a stal se už členem týmu redaktorů. Sin-chua tvrdí, že virtuální moderátor umí číst tak přirozeně jako profesionál v oboru.

Ne všichni jsou z vynálezu nadšení. Jeho mluva a vzhled nejsou stoprocentně přirozené. „Je těžké to sledovat déle než několik minut. Je to velmi ploché, jednolité, bez rytmu, důrazů či změn rychlosti řeči,“ zkritizoval moderátora profesor Wooldridge na BBC. Wooldridge také zmínil důležitou věc, a to že moderátoři zpráv jsou často osobami, které požívají velké důvěry veřejnosti. „Když sledujete pouhou animaci, naprosto se ztrácí pouto mezi divákem a moderátorem,“ doplnil profesor. Noel Sharkey z Sheffieldské univerzity zase počin zhodnotil jako dobrý první pokus, který se bude zlepšovat postupem času.