Babišovo Čapí hnízdo, při jehož financování se údajně dopustil dotačních podvodů

Babišovo Čapí hnízdo, při jehož financování se údajně dopustil dotačních podvodů Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Velevážení páni státní zástupcové, proč se táhne vyšetřování Čapího hnízda?

Velevážení páni státní zástupcové, píšu Vám pro jistotu všem, protože nevím, který z Vás je k věci Babiš příslušný. K dopisu mě ponoukly oslavy sta let republiky, v nichž si vedení státu spokojeně brouká a obdivuje se, jaký to máme demokratický právní stát. Premiér toho broukajícího demokratického státu je trestně stíhaný za podvod kvůli Čapímu hnízdu.

A to je právě téma mého dopisu. Stíhání trvá s přestávkami více než rok, ale nejeví žádný pohyb někam. Nebylo ani zastaveno, ani nebyla k soudu doručena žaloba a zprávy o probíhajícím vyšetřování také nejsou žádné. Jako by se čekalo, až všichni vymřeme. Myslel jsem, že dáte republice k výročí vysvětlení, jak si trestní stíhání předsedy vlády stojí. Zda nějak probíhá, nebo zda jsou překážky, které věc brzdí, a hlavně, kolik a jaké úkony za poslední rok orgány vykonaly. Republika takové vysvětlení potřebuje, má-li se sama sobě dívat do obličeje, už tak dost poznamenaného. Když ho veřejnosti podáte, uděláte pro demokracii stoletého státu víc než sto oslav.

Příliš mocný na souzení

Jistě chápete, že obavy z manipulace vyšetřování trestného činu premiéra získávají na veřejnosti stále větší podporu. Kdekdo by chtěl vědět, proč se případ táhne a co se zatím vyšetřilo. Známo je snad jen, že Babišovi příbuzní předvolaní k výslechu se nedostavili, protož stonají. Jestlipak už se uzdravili? Na to, aby veřejnost věřila, že případ běží podle zákona a bez zhoubných vlivů, je to málo.

Šíří se přesvědčení, že Babiše nikdo nikdy soudit nebude, protože je příliš mocný a policie i soudy jsou na něj krátké. Mlčení nebo obecné a nekonkrétní vysvětlení, že vyšetřování pokračuje podle zákona a že v jeho průběhu nebude nic sdělováno, nedůvěru k vyšetřování nerozptýlí. Naopak jen posílí nedůvěru v právní stát. Přidejte si k tomu případ doktora Ratha, který léta soudy protahuje. Veřejnost si ten smích vysvětluje úvahou, co asi ten Rath na „pány nahoře“ věděl tak strašného, že mu tak dlouho zobali z ruky. Utvrzuje se tak ve středověkém názoru, že mocní páni si navzájem oči nevyklovou.Takovým pro stát zničujícím názorům je třeba čelit srozumitelně vykonávanou spravedlností, což je i Váš úkol.

Má policie stopu?

Babiš říká, že mu potíže dělají nepřátelé, ať už zdejší, nebo z Bruselu. Že je to vše vylhané. Ví o tom něco policie? Sleduje ty zdejší či bruselské nepřátele tajná služba? Má už stopu? Je to vážná věc, vždyť premiér tvrdí, že jsou nepřátelé všemocní a vliv mají, kde si vzpomenou. Proč k tomu mlčíte, vždyť to obvinění se dotýká i Vás, strážců zákona.

Oslavy stého výročí byly neslané, nemastné. Ani počasí jim nepřálo, jako by říkalo: Tak tohle, pánové, to opravdu ne. Vyvrcholily depresívním rozhovorem prezidenta a premiéra. Úvahy dvou sebe vychvalujících bývalých komunistů na téma vlasti, komunismu či Ruska jen potvrzovaly, že oba chápou vlast přesně podle Zemanova nechutného bonmotu jako „hrbatý fátrland“.

Orgány mlčí

Myslel jsem, že alespoň Vy dáte republice, která zatím ještě není hrbatým fátrlandem, dobré odpovědi na otázky, proč vyšetřování trvá tak dlouho a zda se vůbec vyšetřuje. Je záhadou, proč sám Babiš neusiluje o veřejný soudní proces a nekritizuje, že orgány mlčí. Kde jinde se chce očistit, když je, jak říká, nevinen, nežli u soudu? Nebo se obává, že i soudy jsou v rukou těch nepřátel a dočkal by se jen lživého rozsudku? Existuje i jednoduché vysvětlení té záhady, obává se soudního procesu a ví proč. Může ale být, že tento článek přispěje k tomu nejhoršímu řešení, k rychlému silovému ukončení celé Babišovy kauzy zrušením obvinění, padni komu padni.

Jiná situace by byla, kdyby už bylo rozhodnuto, třeba nějakými dalšími nepřáteli, že republika bude do rukou Babiš-zemanovského komplexu předána.

Pak by nějaký soud, nedej bůh, nehrál roli.