Migrační krize na hranicích Bosny a Chorvatska

Migrační krize na hranicích Bosny a Chorvatska Zdroj: ČTK

Migrační krize na hranicích Bosny a Chorvatska
Migrační krize na hranicích Bosny a Chorvatska
Migrační krize na hranicích Bosny a Chorvatska
3
Fotogalerie

Bezpečnostní experti varují: 20 tisíc migrantů na hranicích Chorvatska chce do Evropy, agresivita roste

Web rakouského deníku Kronen Zeitung zveřejnil varování rakouských bezpečnostních expertů, že na hranicích Bosny s Chorvatskem je připraveno kolem 20 000 ilegálních imigrantů vyzbrojených noži apod., kteří jsou stále agresivnější a snaží se proniknout skrze hranice do Chorvatska a pokračovat dále směrem do střední Evropy.


Důležitá aktualizace: Informace deníku Kronen Zeitung prověřovala stanice ARD a věrohodnost údaje 20 tisíc zpochybnila. Více čtěte ZDE


Na videozáznamu starém zhruba týden od agentury AFP je možné sledovat dav ilegálních imigrantů, kteří nerespektují pokyny bosenských policistů a za použití násilí se snaží proniknout skrze policejní kordon ke kontrolnímu stanovišti směrem do Chorvatska.

Podle expertů z rakouského ministerstva vnitra jsou v současné době ve skupině ilegálních imigrantů hlavně zastoupeni mladí muži, kterých je až 95 % z celkového počtu. Je potvrzen již i jeden případ pobodaného chorvatského policisty spáchaný útočícím uprchlíkem. Převahu mezi uprchlíky mají hlavně lidé z Pákistánu, Maroka, Íránu či Alžírska.

Do Rakouska migranti nemíří

Rakouský deník svým způsobem uklidňuje čtenáře, že cílem těchto uprchlíků není Rakousko, to má prý již u uprchlíků špatnou pověst, ale chtějí proniknout do Německa a skandinávských zemí. Již v předchozí reportáži Kronen Zeitung varoval v souvislosti s blížící se zimou před kritickou situací v uprchlických táborech v Bosně a Hercegovině, kdy jsou v nich nevyhovující podmínky a jsou přeplněné.

Neziskové organizace a mnozí uprchlíci obviňují chorvatské policisty z fyzického násilí páchaného na zadržených uprchlících. Policisté údajně zadrženým také ničí mobilní telefony a podobně.

V oblasti bosensko-chorvatské hranice působí několik neziskových organizací s dobrovolníky z Anglie, Německa apod. Logistikou pomoc jim poskytují i aktivisté z České republiky. Například známá česká prouprchlická aktivistka Eva Zahradníčková prosila v diskuzní skupině Nevadí mi české mešity na sociální síti Facebook ostatní diskutující o humanitární pomoc (spací pytle) pro uprchlíky nacházející se v Bosně.