Šestice mužů prý plánovala útok na prezidenta Macrona

Šestice mužů prý plánovala útok na prezidenta Macrona Zdroj: ČTK/AP/Ludovic Marin

Atentát na Macrona: Francouzská policie zadržela šest lidí podezřelých z plánování útoku na prezidenta

Šest lidí zadržela v úterý ráno francouzská policie pro podezření, že plánovali útok na prezidenta Emmanuela Macrona. S odvoláním na zdroj z vyšetřování o tom informovala agentura AFP, podle které mají zadržení vazby na krajní pravici.

Podle televize BMFTV byly plány na "násilnou akci" proti prezidentovi nepřesné a nebyly dotažené do detailu. Pařížské státní zastupitelství nicméně zahájilo vyšetřování kvůli podezření z plánování teroristického činu.

Protiteroristická jednotka zasahovala ráno ve třech různých departementech: Isére na jihovýchodě, Ille-et-Vilaine na severozápadě a Moselle na severovýchodě země. Jaké mají mezi sebou zadržení vazby, ani to, jak byli ve spojení, zatím není jasné.

Policejní zátahy

Akci podle BMFTV provedla zpravodajská služba DGSI, která je pověřena mimo jiné bojem proti terorismu. Podle zdroje listu L'Express bylo cílem dnešního zátahu zjistit, jak daleko plány na násilnou akci pokročily.

BMFT připomíná, že se podobný zátah kvůli plánům útoků na vysoce postavené politiky uskutečnil už před rokem. Zadrženo tehdy bylo deset lidí z krajně pravicové scény, kteří plánovali útoky na nynějšího ministra vnitra Christopha Castanera a předsedu levicové strany Nepodrobená Francie Jeana-Luca Mélenchona.

Připravujeme podrobnosti.