Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Blesk / Jakub Poláček

Babiš se chlubí, že v EU prosadil nástroj pro boj s daňovými podvody. Jenže v Česku patrně nepůjde využít

Opatření proti karuselovým podvodům schválili evropští ministři financí pod několika podmínkami. Tím opatřením je plošný reverse charge - tedy přenesení povinnost přiznat a zaplatit DPH z prodávajících na kupující. Přestože premiér Andrej Babiš bojoval o jeho zavedení hlavně kvůli Česku, na domácí scéně využít zřejmě nepůjde.

Česko podle statistik ministerstva financí nesplňuje přísná kritéria Evropské unie, za kterých lze plošný reverse charge použít. Premiér Andrej Babiš (ANO) sice označil prosazení tohoto nástroje v Bruselu za jeden ze svých největších úspěchů v boji s daňovými úniky. Zamlčel však důležité podrobnosti.

Musel by přesvědčit EU, že se mu daň nedaří vybírat. A to by si i jako bývalý ministr financí protiřečil. „Obecný reverse charge nelze zavést jen tak. Jednou z podmínek je výpadek ve výběru DPH, musí být alespoň pět procentních bodů nad průměrem EU,“ uvedl s odkazem na říjnové rozhodnutí ministrů financí unie Richard Knobloch z poradenské firmy BDO.

Jak to s výběrem DPH v Česku vypadá, co na to říká ministryně Schillerová a jaké podmínky směrnice stanovuje? Dočtěte si článek na e15.cz >>>