Hitler naslouchá na jednom shromáždění. Co si myslí? To netušíme

Hitler naslouchá na jednom shromáždění. Co si myslí? To netušíme Zdroj: Archiv Zdeňka Trhlíka

Vojáci pochodují v Norimberku před vůdcem. Hitler je na autě vpravo, jak tvrdí kniha
Skutečně bizarní fotografie: Holky vezou právě upečený chleba chudým Němcům. Vlaječky s hákovým křížem nemohou chybět
Mnoho německých umělců dostalo zakázky na zpodobení Hitlera. Ten pak díla schvaloval
Dožínkové oslavy v roce 1936 v Německu
Tímto portrétem Adolfa Hitlera propagandistická kniha z roku 1936 končí, je u ní popisek „Je především Vůdcem“
19
Fotogalerie

20 málo známých fotografií Adolfa Hitlera a nacistického Německa z roku 1936

V době, kdy Německu vládl nacistický diktátor Adolf Hitler, byla u našich sousedů dokonale organizována propaganda. Kult vůdce se musel neustále posilovat a k tomu sloužily knihy, noviny, fotky, filmy i nejrůznější akce, vždy za účasti mnoha lidí. Vytvářel se tím dojem síly a jednoty. Příkladem je třeba kniha „Německo – olympijský rok 1936“, z níž fotografie pocházejí, protože v tom roce se v Berlíně konaly letní hry a režim se chtěl představit jako země pracujících lidí, kteří milují svého vůdce.

Co by snad člověka ani nenapadlo je fakt, že nejúspěšnějším atletem XI. letních olympijských her se stal černoch. I když se nad Evropou zrovna stahovala nacistická mračna. Byl to Američan Jesse Owens, který získal čtyři zlaté medaile. Existuje fotografie, na níž Owens stojí na nejvyšším stupínku pro vítěze, a po jeho levici hajluje atlet Luz Long.

Ještě překvapivější však je, že právě Long, prototyp árijského ideálu, Owensovi k olympijskému triumfu dopomohl. Američan totiž hned z počátku her málem neprošel kvalifikací ve skoku dalekém kvůli dvěma přešlapům. Němec mu poradil, jak změnit techniku rozběhu. A Owens pak nechal všechny závodníky za sebou.

Začalo se říkat, že Hitler odmítl podat černošskému závodníkovi ruku. Není to ale pravda, i když jeho čtyřnásobné vítězství jej asi velmi dráždilo. Než černí Američané získali celkem 11 zlatých kovů, nacisté se jim vysmívali, že je reprezentují sportovci podřadné rasy. „Jejich fyziologie je silnější než tělesná stavba civilizovaných bělochů, a měli by proto být do budoucna vyloučeni ze sportovních klání,“ ohradil se proti americkým úspěchům Hitler.

Sám sportovec tvrdil, že Hitler ho nikterak neurazil. Ponižoval jej prý jeho vlastní prezident Roosvelt, který nikdy neuznal jeho zásluhy a ani ho nepozval do Bílého domu. Při uvítání po návratu do USA musel použít nákladní výtah. V autobuse si nemohl sednout dopředu. Ve 30. letech nemělo s rasismem problém pouze Německo.