Porucha trakčního vedení ve Vršovicích zastavila stovky vlaků (ilustrační snímek)

Porucha trakčního vedení ve Vršovicích zastavila stovky vlaků (ilustrační snímek) Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Stovky vlaků stojí, mají zpoždění nebo jsou rušeny. Porucha zastavila železniční dopravu v Praze

Porucha trakčního vedení ve Vršovicích dnes zatavila či omezila provoz stovky vlaků, které vyjíždějí z Prahy. Problémem je to, že se soupravy nedostanou ze spořilovského depa na nádraží, řekl ČTK mluvčí Českých drah (ČD) Petr Šťáhlavský. Výjimkou jsou odjezdy vlaků z Masarykova nádraží. Vlaky nabírají zpoždění, některé byly odřeknuty, další jezdí odklonem, vyplývá z webu Českých drah.

"Událost se stala ve 3:43. Lokomotiva vyjížděla z nádraží a svým sběračem strhla trakční vedení. V současné chvíli je tam provoz zastavený mezi stanicemi Praha Vršovice a Hostivaří," uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (ŠŽDC) Marek Illiaš. Provoz mezi Vršovicemi a Hlavním nádražím byl obnoven před 7:00, dodal.

Podle mluvčího ČD je ale problém, že se soupravy nedostaly z depa ze Spořilova. "Dopad poruchy se tak týká jak příměstských linek, z depa nemohly vyjet včas všechny plánované soupravy CityElefant, tak vnitrostátních a mezistátních dálkových linek, které se buď vůbec nebo jen s omezením, tedy se značným zdržením, přes místo s omezením dostaly na své linky," uvedl Šťáhlavský.

Tragická nehoda

Některé spoje proto byly odřeknuty, na některé byly nasazeny náhradní soupravy od vlaků, které přijížděly do Prahy, další spoje byly nebo budou vypraveny se zdržením. Návrat ke standardnímu provozu, tedy včetně nasazení plánovaných souprav, bude proto podle Šťáhlavského trvat nejméně celý den, i když už vlaky budou jezdit. "Bude trvat delší dobu, než se soupravy vrátí do plánovaných oběhů (tras), proto mohou být ve vlacích zařazeny jiné než plánované vozy po celý den," upřesnil.

Podle Illiaše by oprava vedení mohla být ukončena mezi 11:00 a 12:00. Porucha trakčního vedení se nedotkla spojů RegioJet, protože vlaky soukromého dopravce jsou přistavovány se smíchovského nádraží, informoval ČTK mluvčí Aleš Ondrůj.

Dopravu ráno komplikovala i tragická nehoda v Černošicích u Prahy. Rychlík tam srazil před 7:00 nezletilou dívku, která svým zraněním na místě podlehla. Hlavní trať Praha - Plzeň byla kvůli neštěstí uzavřena, po 7:30 začaly vlaky jezdit po jedné koleji. "Jedná se ovšem o velmi dlouhý úsek deseti kilometrů se třemi mezilehlými zastávkami, takže i po obnovení jednokolejného provozu je v tomto místě podstatně snížená kapacita," dodal Šťáhlavský.