Poslanecké platy jsou po pár letech opět horkým tématem

Poslanecké platy jsou po pár letech opět horkým tématem Zdroj: Martin Přibyl CNC / Blesk.cz

Nekonečně trapná bitva o poslanecké platy musí být ukončena! To tam nemají nic lepšího na práci?

I ten, kdo sleduje českou politiku jen na půl plynu, si musel již dávno povšimnout, že mezi top 5 parlamentních evergreenů patří hádky, totiž konstruktivní diskuze, o (ne)růstu platů našich zákonodárců. A opět je máme tady!

Vypadá to, že poslanci si přidají na platech nezanedbatelných dvacet procent. Základní plat poslance patrně vyskočí na 90 600 korun. Škoda, že jsou teď „Dušičky“ a ne „Hromnice“, populisté by mohli zaveršovat, na Hromnice o desetitísíce v poslanecké tobolce více!

Citlivé téma – voda na mlýn populistů

Růst platů je citlivé téma, voliči nárůst platu politiků nevidí rádi, to platí celosvětově. Do čela bojovníků proti „přemrštěnému růstu“ se postavilo neskutečné duo – SPD a Piráti. Nedávno si ještě prý ničili předvolební plakáty a nyní již spolu hrají v orchestru zábavových populistů.

Poslanci a poslankyně zmíněných „morálních arbitrů“, tedy Okamurovy SPD a Bartošových Pirátů sebrali 40 podpisů ke svolání mimořádné schůze Sněmovny. Tam se chtějí předvádět v záři kamer, oh, milost, chtěl jsem samozřejmě napsat, že tam chtějí systémově vyřešit (čti zpomalit)  růst platů zákonodárců v příštím roce.

Vox populi: Platy politiků snížit, protože jak špatně pracují, tak si nezaslouží ani ty platy co nyní mají, platy aspoň zamrazit…a na tuto vlnu naskočili Piráti a Okamurovci. Caramba!

Proč má mít poslanec nižší plat než soudce?

Jelikož nejsem politik, tak mohu mluvit a psát jak mi klávesnice narostla. Útoky na výši platů zákonodárců pokládám za čirý populismus. Jelikož jde o platy, bylo by asi vhodné zde přidat i přídavné jméno „laciný“.

Možná budu někoho šokovat, ale poslanecké platy nyní nejsou nijak enormní. Považte, poslanců je 200, například soudců máme přes 3 tisíce a ti mají aktuálně v průměru vyšší platy než poslanci. Dnešní stav mi přijde krajně nedůstojný. Navíc snadno zneužitelný různými demagogy, nyní zejména v pláštích s logem SPD a Pirátů.

In medias res: Dávám k diskuzi projekt, aby se plat českého poslance vyrovnal platu krajského soudce. Čtenář teď asi zahromuje, a kolik to aspoň přibližně je? Již spěchám s odpovědí – okolo sto deset tisíc českých korun hrubého. Pozor, k tomuto platu by již poslancům nenáležely žádné další (kreativní) příplatky.

Mám za to, že jde o rozumný a harmonický návrh, mimochodem též relevantně reflektující i vyváženost mocí v demokratickém právním státě (Rule of Law). Autor zde použil oblíbenou středoevropskou rétorickou figuru – „pochval se sám“.

Tímto jasným řešením by se konečně utnuly nekonečné a nedůstojné diskuze o tom, kolik mají činit platy českých, moravských a slezských zákonodárců. A snad by náš ctihodný Parlament mohl začít dělat něco smysluplnějšího, jak říkával prezident Václav Havel.

Nemocenská

Nicméně, abych chudáky Piráty jen nehaněl, byť jejich návrh na svolání zvláštní schůze mne hodně zvedl ze židličky, v rámci fair play oceňuji jejich návrh ohledně úpravy poslanecké nemocenské.

Piráti zde navrhují (resp. budou navrhovat), že poslanci a senátoři budou čerpat nemocenskou za zcela stejných podmínek jako „normální“ zaměstnanci. Tedy žádné extra-buřty, žádných sto procent platu během čerpání nemocenské. To mi přijde férové, naši volení zástupci si alespoň plnohodnotněji uvědomí, jak se v tomto ohledu žije běžným zaměstnancům. A ti udatní zákonodárci, kteří se kasají faktem, že nikdy nemocenskou nečerpali, se přece nemají čeho obávat.