Hra Operace paměť

Hra Operace paměť Zdroj: Člověk v tísni

Virus Kremlin Horse napadl český historický archív! Nová desková hra Operace paměť vstupuje do škol

1. listopadu byl v pražském kině Lucerna zahájen 14. ročník slavného projektu Příběhy bezpráví – Měsíc filmu na školáchBěhem večera byly předány Ceny Příběhů bezpráví pamětníkům za jejich odvahu a vzdor vůči komunistickému režimu. Zúčastněné školy taky letos poprvé dostávají novou, unikátní deskovou hru Operace paměť. Přibližuje konkrétní osudy lidí, kteří vzdorovali komunistickému režimu v Československu.

Za 13 let existence projektu Příběhy bezpráví – Měsíc filmu na školách, uspořádaly školy v ČR 7 844 projekcí, kterých se zúčastnilo přes 320 000 žáků. I letos se na stovkách základních a středních škol během listopadu uskuteční filmové projekce a besedy s pamětníky, historiky i filmaři. Letos poprvé ale každá ze zúčastněných vzdělávacích institucí dostane novou deskovou hru, určenou pro hráče starší dvanácti let. Jaká je?

Kremlin Horse útočí

Zadání je jednoduché: digitální historický archiv napadl počítačový virus Kremlin Horse. Poškodil rozsáhlou databázi obsahující osudy lidí, kteří se v letech 1948 až 1989 postavili komunistickému režimu. V ohrožení se tak ocitly skutečné, reálné příběhy Čechů, kteří zachovali mravně a statečně.

V první fázi napadení databáze virus poškodil propojení jednotlivých záznamů, které obsahují části konkrétních lidských příběhů; navíc začíná jednotlivé soubory nenávratně mazat.

Kupte si Zimohrad a intrikujte s Varysem. 6 her, kterými si můžete krátit čekání na novou sérii Hry o trůny >>>

Než se na všechno zapomene

Je třeba, aby hráči rychle zasáhli, poskládali pravdivé příběhy znovu dohromady a vytvořili jejich co možná nejsilnější antivirovou ochranu. Žetony, které budou v průběhu Operace Paměť hráči získávat, posilují výkon použitého antivirového programu a zvyšují tak šanci, že bude naše paměť v podobě počítačové databáze zachráněná. Je to třeba stihnout, než se na všechno zapomene.

Hrát může 6 až 36 hráčů, takže celá třída. Jedna hra trvá 45 až 90 minut. Chceme žákům a studentům připomenout osudy lidí, díky jejichž osobní statečnosti jsme se po mnoha letech stali znovu svobodnou, demokratickou zemí,“ shrnuje Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách ze společnosti Člověk v tísni, který projekt pořádá.

Více informací najdete najdete na webu projektu