Proč nepřesunout některé státní úřady například do Brna?

Proč nepřesunout některé státní úřady například do Brna? Zdroj: Foto Blesk - Jolana Halalová

Decentralizace bez legrace! Přesuňme úřady z matičky Prahy do regionů

Hnutí STAN podává na naší politické scéně střídavé výkony, někdy se mu povede něco více, jindy zase méně. Jako učitel správního práva oceňuji aktuální „STANávrh“, který chce přesunout několik důležitých úřadů z Prahy do jiných českých a moravských měst. Přesněji jde o nezanedbatelný počet dvaceti tří úřadů, to číslo jsem si zapamatoval, jelikož 23. mám narozeniny, pravda ne každý měsíc

Ale již vážněji, hlavní pozitivum citovaného návrhu možno spatřovat v tom, že se uleví hlavnímu městu Praze, mimo jiné i dopravně, tisíce úředníků již nebudou stát v kolonách a zabírat parkovací místa. Starostové navíc uvádějí, že přesun by pomohl vytvořit až pět tisíc nových pracovních míst v regionech. To věru není málo.

Navíc víte, kolik peněz může mít takový centrální úředník? Ostatně, pořád se jim přidává. A když pak tyto své výplaty utratí v regionech za zboží a služby, tak je zákonitě pomůžou ekonomicky oživit.

Rozumný projekt

Které konkrétní úřady STAN navrhuje odsunout, pardon, přesunout? Jedná se tu kupříkladu o Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), Generální finanční ředitelství či Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ten by byl nově v Hradci Králové. Generální finanční ředitelství by se přesunulo do města s ježkem ve znaku – ano, skutečně do Jihlavy – metropole kraje Vysočina, NKÚ by se nacházel v krásném starobylém moravském městě Olomouc. Taktéž mi nejde do hlavy, proč má Český báňský úřad sídlit v Praze, Ostrava je pro něj mnohem logičtěji přirozeným centrem, což se též navrhuje.

Někomu teď v pražské kavárně asi nadskočilo pampeliškové latté, možná o některém z těch měst slyšel vůbec poprvé, avšak mám za to, že jde o velice racionální návrh. Myšlenku decentralizace a dekoncentrace státní moci vnímám z pohledu správního práva a správní vědy (nejen já) dlouhodobě za vysoce pozitivní a celospolečensky prospěšnou.

Ergo kladívko, proč by vše muselo být neustále v Praze, jako za císaře pána? Jasně, zvyk je železná košile, nicméně píšeme již rok 2018…

Ne do jednoho košíku

Z hlediska zmíněné dekoncentrace moci ve státě pokládám aktuální „starostenský“ návrh pro Českou republiku za užitečnější a demokratičtější, než např. návrh premiéra Andreje Babiše vytvořit v Praze jednu velkou drahou vládní čtvrť.

Vím, myšlenka „přibližme moc blíže k lidem“ byla v českém veřejném diskurzu řečena a napsána již mnohokrát, takže se z ní stala do značné míry hloupá fráze, nicméně reálné rozpuštění centrálních úřadů do regionů by ji mohlo konečně relevantně naplnit.

Samozřejmě ještě lepší by bylo leckteré úřady omezit a některé úplně zrušit, tedy nejen přesouvat po republice, nicméně to by byl námět zase na jiný komentář.