Zdroj: La Gare

3
Fotogalerie

Kreativní šéfkuchař GARE Restaurants Jan Kvasnička ohlásil nové menu Les Moules

S podzimem se každoročně objeví v prestižním pražském podniku Les Moules nové menu. Populární restaurace v Pařížské ulici, zaměřená na mušle a mořské plody, je už léta pomyslným majákem kvalitní belgické kuchyně u nás. Tentokrát je to ale poprvé, co se na obměně nabídky jídel podílel nový kreativní šéfkuchař gastronomické skupiny GARE Restaurants Jan Kvasnička.

„Jedním z hlavních ukazatelů nového menu pro nás byla oblíbenost u hostů. Ta jídla, která se v Les Moules těší velkému zájmu a lidé si je rádi objednávají, dostala především novou a lepší prezentaci. Tímto způsobem totiž dostanou i stálí zákazníci restaurace, kteří k nám chodí již léta pravidelně, nový impulz ochutnat své oblíbené pokrmy,“ míní Jan Kvasnička. Z předkrmů tak například Tucet achátových šneků dostalo máslo doprostřed servisu, do misky, což je pro hosta mnohem komfortnější. „Carpaccio z tuňáka s wasabi majonézou nově servírujeme na menším talíři, aby si jej host mohl lépe vychutnat,“ dodává Kvasnička.

Mnoho milovníků skvělého jídla snad ani v této době gastronomické netuší, že pro Belgii je doslova národním gastronomickým pokladem čekanka. Belgičané ji doslova milují, a proto pokud byste chtěli ochutnat zbrusu nový předkrm Les Moules a zároveň také autentickou belgickou surovinu, dejte si rozhodně Gratinované čekankové puky v omáčce mornay, se sýrem gruyere. Přidejte k tomu sklenici alespoň jednoho ze sto třiceti druhů piv, které Les Moules nabízí, a zažijete pravé belgické gastronomické objetí.

V novém menu Les Moules znalec velmi dobře rozezná rukopis Jana Kvasničky i v případě, že si objedná další z nových předkrmů – Marinované kachní foie gras v makronce, s redukcí z piva Kasteel Rouge a višňovým kompotem. Servis, kombinace zajímavých surovin a zasazení do kontextu – zde se kreativní šéfkuchař doslova profesionálně podepsal.

Se sezonním menu, které začíná na podzim, musí nutně do nabídky vstoupit i ústřice. Každý rok v průběhu září vybírají odborníci ty nejlepší druhy ústřic z celé řady druhů a míst původu, aby pro nastávající sezonu vybrali ty nejlepší, které si pak můžete vychutnat například se sklenkou skvělého crémantu. Pro tuto sezonu padla volba na vynikající francouzské L'Ultime a klasické Fine de Claire. Z Irska, kde je mimochodem pro chov ústřic velmi příhodné počasí, vám v Les Moules nabídnou ústřice typu Irish fine. Ty jsou skvělé i pro případnou tepelnou úpravu.

Nedílnou součástí Les Moules vždy byly a budou mušle na různé způsoby. Takový hrnec mušlí přece potěší každého znalce kvalitní gastronomie. Je těžké do nich zasahovat s novinkou, jejich popularita je totiž opravdu enormní. Ovšem i tak musíte tuto novinku ochutnat – Mušle na normandský způsob s jablkovým ciderem. Využití suchého cideru v belgické kuchyni je vlastně celkem logická věc a výsledný chuťový efekt je až překvapivě příjemný.

Pokud máte chuť na hlavní chod, tak rozhodně nezapomeňte na zbrusu nový pokrm v podobě Konfitovaného lososa s holandskou omáčkou a koprem. Společnost GARE Restaurants, kam patří právě i Les Moules, si nechává celé ryby vozit přímo ze severských vod a následně je zaměstnanci této gastronomické skupiny sami zpracovávají. Celá cesta od vylovení až po zpracování netrvá déle než dva dny. Přitom se k nám celé ryby vozí v ledové tříšti ze slané mořské vody. Losos s koprem a holandskou omáčkou snad i proto chutná skvěle, balanc všech ingrediencí je prvotřídní.

Máte chuť na dezert? V Pařížské ulici není lepšího místa, kde byste si mohli dát legendární Crème brûlée. Tentokrát mandlové a s jablkovou zavařeninou. Je to stejně skvělý pocit, jako když ochutnáte belgické pralinky a čokoládové lanýže, které jdou v Les Moules doslova na dračku. A jak by ne, když je šéfcukrářka Eva Boňková vyrábí hned za rohem? Jsou tak vždy čerstvé a navíc lahodné, plné Belgie.

A vše zakončete opět skvělým belgickým pivem či francouzským vínem, které jezdí sommelier gastronomické skupiny GARE Restaurants osobně vybírat do francouzských vinařství. Kromě stálé nabídky desítek druhů zajímavých piv pro fajnšmekry i hosty, kteří milují klasiku, má Les Moules i pravidelnou změnu nabídky pivního speciálu na pípě. Takže pokaždé, když přijdete, máte možnost ochutnat něco zcela nového.