Video placeholde

Zahradil: Jsem národovec a nestydím se za to, migranty nám přidělovat nesmí, máme právo nebýt solidární

Evropská unie se výrazně mění a otřesy už mají první oběti. Europoslanec Jan Zahradil nebouchal šampaňské, když zjistil, že kancléřka Merkelová končí. Bez ní to totiž bude s Německem pro Česko těžší a můžou přijít problémy, třeba v energetice. Zahradil tvrdí, že její konec je symbolem vyčerpanosti konceptu všechno integrovat a posouvat na evropskou úroveň. I proto podle něj posilují v Evropě strany, které jsou k EU kritické, a varuje, že její základní pilíře můžou být ohrožené. Národovectví v ODS podle něj problém není. Bylo prý její součástí vždy a není se za co stydět.

Zahradil přitom cítí snahu Česko a další státy V4 nálepkovat jako neposlušné a protievropské. To ale podle něj není na místě. Chce se stát lídrem konzervativců pro evropské volby a dostat víc prostoru v médiích, aby vysvětloval své představy o reformách. EU je prý potřeba razantně změnit, ne bourat.

Česko ale nečeká lehké období i kvůli konci kancléřky Merkelové. Ta pro nás měla cit a pochopení. Podle Zahradila se teď bude Německo chovat asertivněji a může třeba tlačit na to, aby Česko následovalo jeho cestu bez jaderné energie. Německo je prý v hluboké politické krizi, ale přepisuje se taky celá politická mapa Evropy. Jan Zahradil říká, že Merkelová je symbolickou obětí tohoto procesu. Politický mainstream v Česku podle něj zamrzl v roce 2004 a změny vůbec nevnímá.

Europoslanec vidí v EU výhody, hlavně jednotný trh a obchodní smlouvy. Zásluhy za vyřešení migrační krize jí ale nedává. Klíčové byly podle něj státy na tzv. balkánské trase. Zahradil se bojí, že se v budoucnosti bude víc věcí rozhodovat kvalifikovanou většinou, jako tomu bylo u kvót. Česko podle něj musí trvat na tom, že uprchlíci sem sice můžou přijít, ale musí sami chtít a nikdo nám je nesmí přidělovat. Solidarita je podle něj na místě, musí být dobrovolná. A na její odmítnutí má údajně Česko právo. To, že sem migranti nechtějí, není podle Zahradila náš problém.

Stala se z ODS národovecká strana, nebo jí byla vždy? Je na tom vlastně něco špatného? Jak bude vypadat Evropa po Merkelové? A jakou roli v ní má hrát Česko?

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>