Las Vegas aneb Kde se rodí hvězdy

Las Vegas aneb Kde se rodí hvězdy Zdroj: Profimedia.cz

Las Vegas aneb Kde se rodí hvězdy
Rat Pack byla skupina populárních umělců. Nejznámější členy vidíte na snímku vlevo (jejich jména jsou na světelné tabuli v pozadí).
Shirley MacLaine jako jedna z mála žen skupinu Rat Pack doprovázela.
Jedna ze současných skupin zpěváků, kteří imitují slavné uskupení Rat Pack.
Strip
6
Fotogalerie

Fenomén jménem Las Vegas: Kde se rodí slavné hvězdy

Hazard a peníze, noční život a davy lidí, to přitahovalo do města hříchu od počátku i baviče, zpěváky a herce. Někteří zde svou kariéru započali, jiní neslavně ukončili.

Las Vegas je spojeno s mnoha legendárními jmény. Vedle Elvise Presleyho a Franka Sinatry se tu do historie zapsali i mafiáni jako Meyer Lansky či Benjamin „Bugsy“ Siegel, kteří stáli u vzniku zdejších proslulých kasin. Pozornost by si ale zasloužili také dva dnes zapomenutí lidé: rančer a někdejší nevadský zákonodárce Phil Tobin a podnikatel Tommy Hull. První z nich vyslovil zásadní myšlenku, a sice, že zavírání kasin škodí státu. Místo toho, aby majitele kasin stát pronásledoval, měl by jejich ne příliš „košer“ obchody přece danit! Stalo se, a dnes stát Nevada získává z vegaských heren do své pokladny přes čtyřicet procent jejich zisku. Významnou část z toho pak investuje do vzdělání.

Druhý jmenovaný postavil vůbec první motel s kasinem na proslulém Stripu. Najímal zde zpěváky, komiky, striptérky či tanečnice, kteří bavili hosty. Brzy se Hullova příkladu chytili i další, a tak se do Vegas otevřela cesta přílivu bavičů, zpěváků, herců a komiků z celých Států.

Sinatrova pýcha a pád

Skutečný boom Strip zažil na přelomu 40. a 50. let minulého století. Mezi mnoha vznikajícími hotely s kasiny byl i podnik jménem The Sands, kde svou kariéru odstartoval Frank Sinatra. Ten se navěky stal ztělesněním lesku, ale také bídy života umělce ve Vegas. Dodnes se ve městě říká, že tam, kde byl Sinatra, bylo o zábavu postaráno. Slavný swingový zpěvák odehrál ve městě ročně přes sto koncertů.

Nezapomenutelná jsou jeho vystoupení především s proslulým pianistou Countem Basiem. Byla to doba velkých swingových orchestrů, aut s širokými blatníky a žen á la Marilyn Monroe. Pamětníci tvrdí, že Vegas 40. a 50. let bylo Broadwayí Západu. Sinatra tu propadal nejen do víru hudby, ale také hazardu. Jeho večírky se po odehraných představeních často změnily ve zběsilou pitku.

Sinatra měl štěstí, že ho před velkými dluhy zachraňovali bohatí mecenáši. Zaplatili jeho dluhy a mohli s hvězdou strávit večer. Komici, kteří ve Vegas začínali právě v 50. letech, s oblibou vyprávějí o Sinatrových eskapádách. Často zmiňují i noc, kdy zpěvák svérázně ukončil své angažmá v hotelu The Sands. Po hádce s manažery údajně vyjel z hotelové herny na golfovém vozítku skrze skleněnou výlohu. Druhý den ho ale najal manažer hotelu Caesar, který stál na druhé straně ulice.

Roku 1994 odehrál Sinatra v hotelu MGM svůj poslední zdejší koncert. Kdysi charismatický umělec byl ale již jen karikaturou sebe sama. Své umění změnil v kýč, kdysi úchvatné koncerty v patetický cirkus. Přestárlá hvězda si během několika písní nedokázala vzpomenout na slova a měla problémy i s hlasem. Byl to smutný konec, ale to se ve Vegas stává často. Dnes koncertuje v hotelu Caesar zpěvačka Cher. Je podobně vytížená jako Sinatra. Kritici tvrdí, že její show se pomalu mění v onen nesnesitelný sentimentální cirkus.

Jednou za život

Vegas je tedy skvostná startovací dráha - nebo také druhá šance. Může o tom vyprávět řada umělců, které díky úspěchu ve Vegas zná dnes celá Amerika. Mnozí se dnes do „města hříchu“ stále vracejí, například komici. Všichni svorně tvrdí, že ve Vegas je prostě „jiné“ publikum. Možná je to díky davům turistů, kteří město navštěvují, ale i zástupům Američanů. Ti přijíždějí nejen ze západních států, ale i z východního pobřeží. Všichni mají na mysli jediné: Alespoň jednou za život spatřit Vegas!


Strip

Las Vegas Boulevard vybíhá z centra města na jihovýchod a končí známým tzv. Stripem, kde je soustředěna většina velkých kasin. Mezi centrem a Stripem je asi tříkilometrový úsek benzinek, restaurací rychlého občerstvení, svatebních kaplí a tetovacích salonů. Strip je dlouhá ulice, plná kasin, nákupních center a luxusních hotelů, na které vás čeká „celý svět“. Stojí tu Eiffelova věž, uvidíte tady každý večer námořní bitvu, sochu Svobody poblíž obrovské horské dráhy a také nejvyšší budovu ve městě. Vzhledem k velké konkurenci totiž bylo nutné u nového kasina vytvořit zcela nový a originální styl, který by lákal návštěvníky.