Ředitel Finanční správy Martin Janeček.

Ředitel Finanční správy Martin Janeček. Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Janeček ničil konkurenty Agrofertu, teď prchá suchou cestou. Piráti, na něj!

Babišův muž Janeček na vlastní žádost odstoupil. Důvodů má dost, nebude je ale jmenovat. Šéf ho pochválil, dobře prý vybíral daně, rozmetal karuselové obchody a zničil daňový ráj v Praze. Škoda, že o tom veřejnost neví.

Spíš to totiž vypadá, že Janeček prchá suchou cestou dřív, než bude zle. Veřejnost ví, že v řadě případů zaklekl podle Babišovy poučky na vybrané firmy a s argumentem, že v budoucnu asi nezaplatí daně, je úřední cestou zničil. Majitele přivedl na mizinu. Několik majitelů už má rozsudek od soudu, že k tomu zakleknutí neměl stát zastoupený Janečkem žádný důvod. Škodu, jde do milionů, bude poškozeným hradit.

Protikorupční horlivost se zde ozbrojila vachrlatou zbraní, domněnkou, že musí teď zasáhnout, protože podezřelý v budoucnu spáchá zločin. Když do světa zákonů vstoupí domněnka, zákonitě dojde i k jejímu zneužívání. Nejinak Janeček.

To je krásný námět pro Piráty, kteří mají v programu i v celkové ideologii požadavek, aby úředníci, kteří způsobí státu škodu, museli ji uhradit a aby se jejich kejkle dostaly před soud.

Tak to asi budou důvody Janečkova úprku. Piráti by ho měli dostihnout a vyzkoušet si své ideje v praxi. Otázkou je, jestli jim Janečka Babiš vydá. Myslím, že ne.