Video placeholde

Pirát Bartoš: Babiš denně vydělá jako Češi za rok, v Agrofertu spoří na důchod, chceme stavět příští vládu

Bude příští premiér Pirát? Šéf českých Pirátů Ivan Bartoš vidí budoucnost své strany optimisticky. Preference jim prý rostou i bez peněz a Bartoš otevřeně říká, že chtějí sestavovat příští vládu. To, jestli na to mají, se teď možná ukáže v Praze, kde by měl být primátorem Zdeněk Hřib. Bartoš přiznává, že to je velká výzva, která voličům může hodně ukázat. Bartoš zároveň klade důraz na vyšetření údajného porušování zákona Andrejem Babišem. Tvrdí, že premiér má teď Agrofert jako takový svůj třetí důchodový pilíř.

Otevřenost a transparentnost, to jsou podle Bartoše klíče k úspěchu v Praze, které Pirátům pomůžou. Tedy když řeknou voličům pravdu o stavu mostů a o tom, jak dlouho bude trvat jejich oprava, nebudou za to od nich potrestáni. Kandidátovi na primátora Hřibovi věří a věří taky jeho koaličním partnerům, že to chtějí dělat pro lidi, a ne třeba prostřednictvím Prahy obnovovat TOP 09.

V Brně je situace složitější. Bartoš tvrdí, že spolupráce s tamní ODS a ČSSD, kterou kvůli minulosti obou stran někteří kritizují, problém není. I tam prý bude vše transparentní a Piráti pohlídají, aby se minulost neopakovala. Navíc členská základna Pirátů ještě pořád může vznik koalice zastavit.

Šéf Pirátů tlačí taky na prošetření údajného střetu zájmů Andreje Babiše. Tvrdí, že premiér se vzdal Agrofertu jen na oko a po svém konci v politice se mu firma vrátí. Mezitím do ní podle Bartoše teče čím dál víc dotací. Je to prý vážný problém, protože Česku hrozí, že bude vracet dotace, nebo že o ně úplně přijde. Bartoš mluví o hamižnosti Babiše a snaze si nakapsovat. Pro tvrzení, že by Babiš dotace nějak ovlivňoval, ale důkazy nemá. Český premiér by ale podle Bartoše měl celou věc vysvětlit v Evropském parlamentu.

Přečte si prezident Zeman romský manifest, který mu nechal Ivan Bartoš doručit? Z čeho mu v předvolební kampani bylo na zvracení? Proč se bojí i o svoje peníze, které prostřednictvím daní posílá EU? A není skutečně udavač, jak tvrdí premiér?

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>