Hrad Malbork

Hrad Malbork Zdroj: Profimedia.cz

Při návštěvě Polska byste rozhodně neměli minout historické polské královské město s majestátním hradem Wawel, který je původně z 11. století. Krakov je považován za kulturní centrum země a už od roku 1978 je zapsán na seznam UNESCO. V době adventu tu navíc zažijete krásné vánoční trhy, zejména na Hlavním náměstí, kde se prodávají kvalitní ruční výrobky a ve stáncích tu můžete ochutnat polské speciality.
Nedaleko Krakova se nachází další památka zapsaná v UNESCO, a to jeden z nejstarších solných dolů na světě, Solný důl Wieliczka, který byl nepřetržitě v provozu od 13. až do 21. století. V „polské solné katedrále“ si mohou turisté projít 3,5 km dlouhý okruh, kde se dozvědí nejen zajímavosti o historii dolu a těžbě soli, ale prohlédnou si též sochy a reliéfy, které tu byly ze soli vytesány.
Nejnavštěvovanější poutní místo střední Evropy leží také v katolickém Polsku. Je to klášter na Jasné Hoře v jihopolské Čenstochové, která je díky tomu označována za duchovní centrum země.  Za tzv. černou Madonou, tedy ikonou Panny Marie Čenstochovské sem ročně putuje až 5 milionů poutníků. Obraz má prý zázračné vlastnosti a navíc jej podle legendy namaloval svatý Lukáš přímo podle skutečné podoby Panny Marie.
Vynechat nemůžeme ani památku připomínající tragické období evropských dějin, tedy bývalý koncentrační tábor Osvětim.  Na rozkaz Heinricha Himmlera z 27. dubna 1940 byl v  jihopolském městě v kasárnách polské armády založen koncentrační (později spíše vyhlazovací) tábor, kde za války zemřelo víc než milion především židovských vězňů. Tábor byl osvobozen Rudou armádou 27. ledna 1945 a od roku 1947 je zde muzeum.
V Pomořském vojvodství je největším turistickým tahákem křižácký hrad Malbork. Obranná tvrz byla postavena v gotickém slohu, Řád německých rytířů ji začal stavět v roce 1276 a v letech 1309 až 1457 byl Malbork hlavním městem křižáckého státu. Dnes patří do seznamu UNESCO a tříhodinová zimní prohlídka vás přijde na zhruba 176 korun.
9
Fotogalerie

Zubři i černá Madona aneb Co určitě stojí za to navštívit v Polsku

Jaká zajímavá místa si nenechat ujít při návštěvě našich severních sousedů? Vybrali jsme pro vás devět polských památek. Podívejte se do naší fotogalerie, zda je mezi nimi i vaše oblíbená.

Na jižní hranici hory, na severní moře, historické památky, ale i divoká příroda Bělověžského pralesa, kde se prohánějí zubři či divocí polští koníci tarpani – Polsko jednoduše dokáže každému nabídnout to, co má rád.

Bylo proto těžké vybrat pouhých devět zajímavostí, které u našich severních sousedů rozhodně stojí za to navštívit. Přesto jsme se o to pokusili a vy se můžete podívat v naší fotogalerii, do kterého z vašich oblíbených míst jsme se trefili a které tam naopak chybí.