Halloween je podle ruských zákonodárců pohanský svátek uctívající satana

Halloween je podle ruských zákonodárců pohanský svátek uctívající satana Zdroj: Flickr

Zakázat Halloween, seznamky i reklamy na sladké. Ruští zákonodárci se předhání v bizarních návrzích

Konec října se v ruském parlamentu nesl v duchu bizarních vystoupení a prohlášení, která přitáhla pozornost médií. Pár dní před Halloweenem se tak například poslanec státní Dumy Vitalij Milonov vyslovil proti „pohanskému svátku uctívajícímu satana“. Komunistická poslankyně Tamara Pletyonova odsoudila seznamovací platformy typu Tinderu a nesmrtelný Vladimir Žirinovskij pohrozil dětem předškolního věku cukrovkou. Navrhuje zcela zakázat reklamu na sladké v televizi.

Poslanec Vitalij Milonov vyzval minulý týden ministryni školství Olgu Vasiljevovou, aby zakázala oslavy „pohanského svátku uctívání ďábla“. Školy, které by zákaz ignorovaly, by měly být podle Milonova tvrdě postihovány. Poslance prý kontaktují desítky rodičů, kteří jsou zhrozeni skutečností, že jsou jejich děti nuceny podílet se na oslavách amerického svátku.

Milonov je přesvědčený, že Halloween je pro děti škodlivý. Táhne prý děti k mysticismu a satanismu a nabádá je k sebevraždám. Petrohradský politik je pro své kontroverzní návrhy známý. V minulosti vystupoval proti LGBT komunitě, bojoval za zákaz sexshopů a volně přístupného porna na ruském internetu.

O rozruch se minulý týden postarala také předsedkyně Výboru pro rodinu a záležitosti týkající se žen a dětí, komunistická poslankyně Tamara Pletyonova. Ta vytáhla do boje proti internetovým seznamkám, které jsou podle ní plné podvodníků, kteří pouze hledají příležitost pro nezávazný sex.

Pletyonova je přesvědčená, že stát by měl bránit „normální vztahy mezi muži a ženami“. Vzpomněla přitom na své mládí, kdy se lidé seznamovali tváří v tvář v dopravních prostředcích, na tanečních zábavách nebo na ulicích.

Ruská poslankyně se ve své kritice neomezila na seznamky, na kterých se v současnosti nachází partnera až 30 % Rusů. Vyslovila se pro celkové omezení internetu, odkud podle ní proudí škodlivé vlivy ohrožující nejmladší generace i seniory.

Dvojici netradičních názorů, které minulý týden zazněly v ruské Dumě, doplňuje matador ruské politické scény Vladimir Žirinovskij. Nacionalista se vyslovil pro zákaz veškeré reklamy na sladkosti a sladké nápoje v televizi. Cukrovka podle něj ohrožuje více lidí než rakovina, mrtvice nebo infarkt. Metabolické problémy podle Žirinovského brzy začnou ohrožovat už děti ve školce.