Národní park Dobratsch

Národní park Dobratsch Zdroj: Flickr

5 důvodů, proč strávit advent v rakouských Korutanech

Trávíte předvánoční čas pokaždé u rodinného krbu? Co si o něco prodloužit sváteční volno a vyrazit někam za hranice? Na Vánoce vás bezesporu naladí nejslunečnější rakouská spolková země – Korutany. Tady je pět tipů, jak strávit předvánoční dovolenou mezi tisíci jezer.

Pokračování 2 / 6

1. Vzhůru na věž

PyramidenkogelPyramidenkogel | Flickr

Tato extravagantní dáma, vyhlídková věž Pyramidenkogel, shlíží z nadmořské výšky 851 metrů. Samotná věž, která stojí na stejnojmenném vrcholů, je se svým vzrůstem rovných 100 metrů nejvyšší dřevěnou rozhlednou světa. Z výšky budete moci shlédnou na kouzelný adventní trh přímo po věží. Pyramidenkogel se nachází na území vesnice Keutschcach am See v regionu Wörthersee.

Pokračování 3 / 6

2. Něco pro otužilce

Hokej pod ledemHokej pod ledem | Flickr

Korutany jsou prý ráj potápěčů pod ledem. Na jihu Rakouska se ale pěstuje ještě mnohem neobvyklejší zábava: „podlední“ hokej. Ten se nehraje na ledě, ale pod ním, a vzhůru nohama. Hráči se pohybují pod ledovou vodou a puk hokejkami nahánějí po spodní straně ledové plochy. Jako branka slouží díra, která je do ledu vyřezaná.

Pokračování 4 / 6

3. Po jezeře vánočním člunem

Vánoční čas ve WörtherseeVánoční čas ve Wörthersee | Flickr

Středobodem turismu v Korutanech je jezero Wörthersee, největší v této spolkové zemi a páté největší v Rakousku. V předvánočním čase můžete mezi jednotlivými místy po jezeře přejíždět ve člunech ozdobených světýlky i adventními věnci. 16,5 kilometrů dlouhé jezero lemuje bezpočet hradů a zámků. Ale kdybyste přeci jen zatoužili po něčem jiném, v Korutanech je jezer dalších 1269.

Pokračování 5 / 6

4. Noční bojovka

Národní park DobratschNárodní park Dobratsch | Flickr

Ani v noci se nemusíte na dovolené na jihu Rakouska nudit. Třeba v přírodním parku Dobratsch probíhají noční vedené túry. V parku samozřejmě nenajdete žádné pouliční lampy, na cestu vám budou svítit historické lucerny, která vás dovedou až k hostinci Hundsmarhof, kde bude čekat praskající táborák

Pokračování 6 / 6

5. Na sněžnice

Na sněžnice do KorutanNa sněžnice do Korutan | Flickr

Výšlapy na sněžnicích doporučují místní podnikat buď hned zrána, anebo až večer, po západu slunce. V Korutanech se na některých místech podnikají také noční výlety na sněžnicích za úplňku. Až dokončíte ranní pouť zasněženou krajinou, můžete se přesunout rovnou do běžecké stopy, anebo na zamrzlé jezero.