Video placeholde

Je mi jedno, že jsem pro lidi jen krásná, Češi ženy diskriminují, říká Taťána Gregor Brzobohatá

Dokázala to, co zatím žádná Češka. Taťána Gregor Brzobohatá, dříve Kuchařová, vyhrála v roce 2006 Miss World. Stala se tak historicky první a zatím jedinou českou vítězkou nejstarší světové soutěže krásy. Dva roky po získání titulu nejkrásnější ženy světa iniciovala založení nadace Krása pomoci, která je zaměřena na pomoc seniorům. V roce 2015 osobně prezentovala činnost své nadace na půdě OSN v New Yorku a v Ženevě. Byl to začátek její nové životní cesty, jako ambasadorky OSN za Českou republiku. 

Gregor Brzobohaté nevadí, že je vnímaná spíše jako ta krásná než jako ta chytrá. Přiznává, že být Miss World je cejch na čele. Jedním dechem však dodává, že i přes to, že si musela sama v sobě některé věci spojené s titulem srovnat, je šťastná, že je dokázala přetransformovat do projektů, které mají smysl. 

Jedním z takových projektů je založení nadace Krása pomoci, ke kterému ji sice částečně pomohla korunka, přesto je přesvědčená, že by si cestu k pomoci seniorům našla i bez ní. Ovlivněná prací maminky, která je zdravotní sestra, stejně jako prarodiči, kteří ji spoluvychovali, měla k seniorům, péči o ně a problémům s kterými se potýkají, vždy blízko. 

Budoucnost naší ekonomiky bude podle modelky stát na pracujících seniorech, proto je potřeba zaměřit se na odbourání jejich pracovní diskriminace. Stejně tak na feminizaci chudoby, či nerovnost platů. Naše společnost je podle Gregor Brzobohaté nastavená sexisticky a machisticky a je v ní příliš mnoho přežitých myšlenkových stereotypů. 

Jaké bylo vystoupit v sedmadvaceti letech na půdě OSN? Jak se vyhnout chudobě ve stáří? A může vůbec vyjít Miss World na ulici nenalíčená? 

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>