TOMÁŠ BŘÍNEK: ČESSKO. Motto: „Nic než národ!“ Češi jsou prý největší rasisti z celé Evropy, takže si tuhle krásnou vlajku jistě zaslouží.

TOMÁŠ BŘÍNEK: ČESSKO. Motto: „Nic než národ!“ Češi jsou prý největší rasisti z celé Evropy, takže si tuhle krásnou vlajku jistě zaslouží. Zdroj: Tomáš Břínek

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Š N E K U N D A – nová vlajka lidu českého. Motto: „Každý národ má mít vlajku, jakou si zaslouží!“ (Probuzený Chánshī Pì — 禪師屁). Šnek je esencí duše českého národa. Je to hermafroditní obojetník. Nemá názor, páteř ani mozek. Leze tam, kde je salát, nic jiného jej nezajímá. Je zcela zaměnitelný a nemá individualitu. U menších jedinců pak není rozpoznatelná ani barva a druhová příslušnost. Všichni šneci pozadí vlajky jsou ty nejbanálnější druhy žijící na každé skládce. Šneci v hlavním symbolu vlajky – kosočtverci – jsou pak kaviároví šneci chovaní na jídlo, kteří byli sežráni.
JIŘÍ SLÍVA: REPUBLIK KAFKALAND. Nová vlajka (i nový název republiky) dokresluje jednak výraz Kafkárna (kafkovský, kafkaesque atd.), jenž obohatil světový slovník, jednak zahrnuje tvář Franze Kafky, která v pražských suvenýrových krámech úspěšně bojuje s přesilou matrjošek.
ŠTĚPÁN MAREŠ: PREZIDENTSKÁ STANDARTA. Kdybysme tuhle vlajku měli už od roku 2013, nemusel by nikdo riskovat život na hřebeni hradních střech a Ztohoven by neměli Ztohoprůser.
TOMÁŠ BŘÍNEK: ČESSKO. Motto: „Nic než národ!“ Češi jsou prý největší rasisti z celé Evropy, takže si tuhle krásnou vlajku jistě zaslouží.
PAVEL BENEŠ: NESTANDARTA. Zelený Raoul to vidí po svém: zatloukat, zatloukat, zatloukat!!!
9
Fotogalerie

Šnekunda i trenkolóra. Podívejte se na návrhy nových českých vlajek od výtvarníků Reflexu

Letos, kdy slavíme sto let od vzniku Československa, přišel Český olympijský výbor s variantami nové české hymny. Redakce Reflexu se rozhodla podívat na jiný státní symbol. Oslovili jsme výtvarníky s výzvou k vytvoření nové české vlajky. Originály návrhů jste mohli vidět během letošního ročníku Designbloku, který zvolil oslavu jako hlavní téma.

V dnech, kdy si připomínáme stoleté narozeniny republiky a dort zapaluje současná politická garnitura, je čas zamyslet, zda je důvod k narozeninové oslavě. Reflex proto oslovil své grafické spolupracovníky, aby zkusili přijít s novou podobou jednoho ze státních symbolů. Vznikla tak unikátní přehlídka satirických motivů, která odráží především ty, kteří nám vládnou. Co na návrhy říkáte? Hlasujte v naší anketě.