Psa můžete vzít i na projížďku loďkou

Psa můžete vzít i na projížďku loďkou Zdroj: Zuzana Kantorová

Kam o víkendu se psem? 5 tipů na víkend se čtyřnohými parťáky

Prázdniny jsou sice u konce, ale to ještě nemusí znamenat konec výletů. Říjnové víkendy přímo vybízí k podzimním toulkám přírodou i s vašimi čtyřnohými mazlíčky. A pokud si neumíte vybrat z široké nabídky možností, kam v Česku a okolí vyrazit, třeba vám pomůžeme. Přinášíme ověřené tipy na ty nejlepší výlety s vašimi domácími mazlíčky.

Adršpach je jistota

Kdekdo už jistě slyšel o krásách, které se nachází nedaleko polských hranic, jen kousek za Trutnovem.  Adršpašské skály nejsou zdaleka proslavené jen místní pramenitou vodou, ale hlavně krásnými kamennými útvary. Jedno z nejkrásnějších skalních měst, které vám Evropa může nabídnout, je dostupné za symbolický poplatek i se psem. Ten sice musí být po celou dobu na vodítku, ale i tak si asi sedmi kilometrovou procházku jistě užije. Hned u vstupu se nachází překrásné jezírko. Během cesty po okruhu se najdete mnoho pojmenovaných skalních útvarů, které můžete podle mapy hledat a porovnávat, zda se opravdu svým jménům podobají. 

Trasa není pro psy nijak náročná, a pokud nemají nějaké zdravotní omezení, neměli by s ní mít problém. Mějte však na paměti, že po cestě nejsou zdroje pitné vody, určitě proto mějte pro vaše mazlíčky připravenou láhev a misku. Procházku můžete zakončit plavbou na pramici, myslete však na to, že ji není možné absolvovat s velkými plemeny, protože své mazlíčky musíte během plavby držet v náručí. 

Pokud se rozhodnete ubytovat ať už u Trutnova nebo přímo v okolí Adršpachu, využijte další dny třeba na procházku Teplickými skalami. 

Saské Švýcarsko, co by kamenem dohodil 

České Švýcarsko má většina Čechů už prochozené křížem krážem, tak co se vydat na tu druhou stranu? Německá část disponuje neméně oslnivými výhledy. Kromě toho se asi 20 kilometrů od hranic nachází jedna oblíbená turistická atrakce – skalní most Bastei, o kterém se mluví jako o vůbec první evropské stavbě pro turisty. Ten mezi sebou spojuje Bastei a skalní hrad Neurathen.

Nenechte se odradit tím, že se jedná o Německo. Bastei se dá klidně pojmout jako jednodenní výlet. Z Prahy trvá cesta jen asi 2 hodiny po dálnici nebo můžete využít vlakovou dopravu, s jejím využitím trvá cesta přibližně hodinu z Děčína. Pokud budete chtít zůstat v okolí i přes noc, můžete si vybrat z řady penzionů. Když byste chtěli přenocovat na české straně, což se finančně vyplatí, vyzkoušejte třeba ubytování na rodinném statku Na Výšinkách, kde vás i s vaším mazlíčkem rádi přivítají.

Kromě toho, že si užijete krásnou mírně náročnou stezku se svým pejskem, který může být většinu času bez problému volně vypuštěn, je tato oblast také rájem fotografů a jistě zde potkáte někoho, kdo vám vašeho mazlíčka rád zvěční. Cesta vede lesem, není tedy špatnou volbou ani během teplých dnů.

Podél říčky Vydry

Jednou z nejvyhlášenějších oblastí, kde rádi přivítají vás i vaše mazlíčky je Šumava. Stejně jako v Adršpachu nesmíte zapomínat na to, že návštěvní řád zakazuje v celém parku volné pobíhání psů. Možností, kam v národním parku vyrazit, je nespočet. Když už na Šumavě budete, vyhraďte si jeden den na procházku okolo říčky Vydry. Místní naučná stezka vás zavede do stejnojmenného romantického údolí. Poklidný říční tok, ve kterém se můžete vy i váš pes osvěžit, se s nachozenými kilometry mění v silný proud, který si hledá cestu skrz žulové kameny a vytváří tak nejen peřeje, ale i menší malebné vodopády. 

Trasa je velmi nenáročná. Kromě psů se nemusíte bát vyrazit na cestu ani s kočárkem. Velkou výhodou, kterou váš pes určitě ocení, jsou nádherné procházky po běžkařských tratích, které nezatěžují klouby vašich čtyřnohých miláčků. Občerstvit se můžete v Turnerově chatě, a pokud budete chtít, rádi vás zde nechají i přenocovat. 

Výlet na kolo

A jestli vás prosté chození v přírodě neláká, ale radši byste pojali dovolenou trochu sportovně, nabízí se jednoduché řešení – aktivní dovolená na kole, kterou dopřejete dostatek pohybu nejen sobě, ale i svému psovi. Větší rasy by měly bez problému zvládnout tempo a trasu přes 40 kilometrů, ty menší můžete posadit do speciálních košíků na kolo, kdykoliv se unaví. Pro tento typ dovolené je v Česku ideální například Hlučínsko, kde se nachází bohatá síť cyklostezek. Na polních a lesních stezkách, které nebývají moc frekventované, můžete často nechat psa pobíhat bez uvázání, aby si mohl užít volného pohybu. 

Místní projekt Na kole a pěšky po zajímavostech Hlučínska vytvořil 96 kilometrovou naučnou stezku po lokálních památných místech, které mají návštěvníkům přiblížit přírodní, kulturní i historické krásy tohoto regionu a jejich historii. Ideální plán na víkend, který spojuje vše v jednom, sport, kulturu, i vaše čtyřnohé miláčky, kteří by měly ve dvou dnech trasu v pohodě zvládnout i po svých. 

Jižní Morava není jen víno

Jižní Morava skýtá mnoho destinací, kam můžete vyrazit na výlet i se psem, jednou z nich je třeba Mikulov. Přímo v centru města si můžete pronajmout pohodlný Rekreační dům Gong, kde vás rádi ubytují i s vaším mazlíčkem. Město je plné historických památek a staveb, které si určitě užijete. A až vás centrum omrzí, v okolí se nachází hned několik možností, kam vyrazit dále. Jednou takovou je Kozí hrádek, skalnatá chlouba Mikulova, kde je dodnes dochovaná dělostřelecká věž a díky nedávným úpravám terénu je snadno dostupná i pro menší plemena. Na cestě zpátky se nezapomeňte zastavit na jídlo v Eat Art Gallery, kam je povolen vstup i se psem a jejich domácí limonády jsou pověstné. 

Dále byste při návštěvě neměli opomenout Svatý kopeček. Kvůli výskytu mnohých chráněných druhů rostlin bylo místní území vyhlášené za přírodní rezervaci. Křížová cesta vedoucí až na vrchol Svatého kopečku, vás provede krásnou přírodou, kterou si nejen vy, ale i váš pejsek zajisté užije. 

Ani na výletě by psi neměli vypadnout ze stravovacího a pitného režimu

Často se stává, že chovatelé psů na výletech vypadnou ze zdravého životní stylu a dopřávají si, co hrdlo ráčí. Své čtyřnohé mazlíčky je ale potřeba i během těchto dnů udržet v režimu, na který jsou zvyklí, překrmováním jim nijak nepomůžete. Nezapomínejte svým mazlíčkům dopřát dostatek pohybu a dvakrát denně pravidelnou vyváženou stravu s adekvátním obsahem bílkovin, tuků, sacharidů, minerálů a vitamínů. „Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je vzít s sebou dostatečné množství kvalitních granulí. V takovém případě poskytnete psovi vše, co potřebuje,“ vysvětluje MVDr. Petra Miklišová, specialistka na výživu psů ve společnosti Purina. Granule jsou suchá strava, a tak je nezapomínejte doplnit dostatečným pitným režimem z čisté misky. Zároveň myslete na to, že někteří psi odmítají vodu od určité teploty pít, snažte se jim tedy vodu několikrát za den vyměnit. Když tak učiníte, nemusíte se tolik strachovat o pití z kaluží, rybníků a podobných zdrojů, které se na cestách nabízejí, a které sebou mohou přinést zbytečné zdravotní potíže.