Kmen Mursi, Etiopie

Kmen Mursi, Etiopie Zdroj: Adam Koziol/Artfido

Kmen Himba, Namibie
Kmen Mentawai z Indonésie
Kmen Mentawai z Indonésie
Kmen Konyak, Indie
Kmen Chin, Myanmar
22
Fotogalerie

Když vymírá tradice. Podívejte se na krásy domorodých kmenů, které budou brzy minulostí

Mladý, teprve šestadvacetiletý polský dokumentární fotograf Adam Koziol, se rozhodl zachytit africké, asijské a jihoamerické kmeny, které se postupně ztrácejí ze světa. Je fascinovaný šperky, tetováními, piercingy a doplňky, které charakterizují ten který kmen, a je si vědom smutného faktu, že je nejspíš jedním z posledních, kterým budou moci tito lidé vyprávět. 

Koziol se dostal k dokumentování vymírajících kultur skrze hmyz. Už jako dvanáctileté dítě choval vzácné druhy a postupně začal, fascinován těmito živočichy, cestovat, aby zdokumentoval další a další. Nejčastěji jezdíval na Borneo, a právě tam se poprvé dozvěděl o několika posledních domorodcích, kteří stále nosí autentická tetování na ramenou.

Od roku 2013 začal cestovat a fotografovat poslední, často už velice staré reprezentanty zapomenutých kultur. Za rok podnikal až sedm cest, nejraději sám, a před fotografováním se s lidmi vždy pečlivě seznámil a dlouze si s nimi povídal. Zachycoval tradice, které pod náporem globalizace po třech tisících let mizí.