Jiří Kajínek krátce poté, co prošel bránou rýnovické věznice.

Jiří Kajínek krátce poté, co prošel bránou rýnovické věznice. Zdroj: Zbyněk Pecák

Jiří Kajínek dostane státní vyznamenání. Přináší lidem radost, tvrdí Zeman

Kancelář prezidenta republiky odtajnila další osobnost, která získá z rukou prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání. Tou osobou je Jiří Kajínek. Tato skutečnost rozdělila Českou republiku ještě více než vyznamenání pro Michala Davida. Jedni tvrdí, že už bylo načase, a druzí zase prohlašují, že by měl být Miloš Zeman zbaven svéprávnosti.

„Jiří Kajínek je velkou osobností naší moderní doby. Zná ho celá republika. Spousta lidí mu fandí a lidé ho milují. Svým způsobem přináší lidem radost a o tom to je. Vyznamenání prezidenta republiky by mělo odrážet dopad osobnosti na společnost jako takovou. Pan prezident je přesvědčen, že Jiří Kajínek zasáhl srdce celé republiky. Vyjma tedy Vojtěcha Pokoše. Toho do srdce nezasáhl. Jen do zad, ruky a nohy,“ vysvětloval Jiří Ovčáček, proč Jiří Kajínek dostane státní vyznamenání.

Ačkoliv je Jiří Kajínek soudně uznaný vrah, má v České republice mnoho fanoušků. Stal se uznávanou celebritou, která objíždí celou zemi se svými přednáškami. Je právě tato jeho činnost tou, která ho nasměrovala ke státnímu vyznamenání?

„Musíme se na to dívat jako na celek. Máme zde Jiřího Kajínka, vraha, který byl odsouzen na doživotí. Podařilo se mu uprchnout z vězení, čímž na sebe strhnul pozornost celé společnosti. V jeho případu se objevila řada nejasností, což lidé milují. Vidí za tím nespravedlnost a podjatost soudů. Přiživuje to různé konspirace a to mají lidé rádi. S tím se dokáží ztotožnit. Řada lidí je přesvědčená, že je Jiří Kajínek nevinný a že seděl neprávem.

Když ho Miloš Zeman omilostnil, vlilo to do žil spoustě lidem vlnu optimismu, že nakonec ta spravedlnost možná existuje. Lidé měli dobrou náladu. Teď je z Kajínka celebrita a lidé ho uznávají. Sami vlastně ani nevědí, za co ho uznávají, protože on vyjma dvojnásobné vraždy nic moc nedokázal, ale stal se pro ně takovým symbolem onoho příslibu, že jednou všechno dopadne dobře,“ Přemítal psycholog Arnošt Koudelka.

Podle Koudelky rovněž nezanedbatelná část společnosti touží po nějaké satisfakci právě pro Kajínka. Tím státní vyznamenání bezesporu bude. Ostatně to je jediná možnost, jak může jít Miloš Zeman v tomto ohledu občanům na ruku. Vyznamenat Jiřího Kajínka. On jiné možnosti už nemá.

Ať už jsou pohnutky Miloše Zemana jakékoliv, vyznamenání Jiřího Kajínka doslova vyrazilo dech celé společnosti. Ať už v dobrém, nebo špatném slova smyslu.

„Já jsem tak šťastný. Konečně nějaká satisfakce pro pana Kajínka. Pan Zeman má veliké srdce, to se musí nechat. Nakonec ta naše republika je docela fajn. Ještě ty imigranty vyhnat a bude zase dobře,“ usmíval se pan Jaromír, který se pochlubil, že ve volném čase propadl hracím automatům.

Seznam vyznamenaných 28. října 2019 na E15 >>>

„Tady to už je jedna velká parodie na stát. Tohle není možné,“ rozčiloval se zase pan Marek Molnár, který patří do tábora těch, kteří státní vyznamenání pro Jiřího Kajínka neuznávají.

„Podívejte se. Pan Kajínek si toho hodně vytrpěl. Nezapomínejme na to, kolik radosti přinesl celému národu. Já na to rozhodně nezapomínám. Člověk jeho formátu si vyznamenání zaslouží, ať si Pražská kavárna nadává, jak chce. Jsou to právě oni, kdo rozděluje český národ. Jiří Kajínek vyznamenání dostane a odpůrci se můžou třeba stavět na hlavu. Prezident jsem tady já,“ uzavřel téma Miloš Zeman, přidal bonmot, že by se měli novináři upalovat na hranicích, načež prohlásil, že se ke Kajínkovi již nebude vyjadřovat, a pak už si ho Jiří Ovčáček přehodil přes rameno a odnesl zpět do jeho komnat.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Realitou je ale „sváteční" debata Miloše Zemana s Andrejem Babišem.