Video placeholde

Zábranský: Zeman chtěl být sjednotitel, nový Masaryk. Za to, co se z něj stalo, můžou jeho kritici

Nic tak hrozného se neděje, buďte v klidu. Spisovatel David Zábranský, který teď napsal novou hru Konzervativec, se chce dívat na českou společnost s nadhledem. Kvůli svým názorům dostal nálepku obránce Miloše Zemana. To teď ale kvůli poslednímu dění kolem prezidenta přehodnocuje a říká, že už toho je moc a Zemanovu vystupování chybí dramaturgie. Zdůrazňuje přitom, že prezident se nechtěl zapsat jako nenáviděný. Za to, co se s ním stalo, můžou podle něj jeho kritici. Podobně, ako bojovníci proti Babišovi můžou za to, že premiér vítězí.

Zábranský si všímá, že se prezident opakuje a jeho provokace už neplní svou roli. Třeba když se tak často naváží do podnikatele Bakaly a Respektu a pak vyznamená lidi, kteří právě proti Bakalovi bojují. Někteří lidé, které prezident 28. října vyznamená, mu vadí. Zároveň ale dodává, že by mu tam ti, kteří by si to zasloužili, nepřišli.

Spisovatel přitom zdůrazňuje, že prezident chtěl být prezident sjednotitel, pokračovatel Masaryka. Za to, že to nevyšlo, může podle Zábranského přímá volba, kterou přivolává k Mnichovu. Za to, co se z prezidenta stalo, můžou přitom prý jeho samotní kritici. Ke zlobě ho dotlačili. Jde přitom o boj elit s neelitou. Zábranský říká, že obě strany jsou si sobě strašně blízké a klíčové je všudypřítomné pohrdání. Příkopy mezi lidmi už jsou nezasypatelné.

Zábranský se zároveň věnuje Visegrádu. Tedy tomu, jak se na nás dívají další, pro které jsme méněcenní. Reakce zemí V4 na migraci byla podle něj pro všechny požehnání. Byla údajně legitimní. Zábranský zároveň chápe vzepření se Západu, protože jsme tu během komunismu nezamrzli a nejsme pozadu.

Pohrdání a lenost jsou Zábranského témata a lenost je teď podle něj zásadní. Elita na sebe není přísná, a tak zakrňuje. A na to teď dojíždí. Podle Zábranského nestačí sednout si k Facebooku. Klíčový je údajně taky konzum, díky němuž jsme až moc zapomněli. Třeba na sobě pracovat.

Proč je David Zábranský konzervativec a co to vlastně znamená? Čím byl donucen říkat to, co si myslí? Proč by měli umělci dokázat porozumět Miloši Zemanovi? A kdo skutečně rozděluje českou společnost?

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>