Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Zbyněk Pecák

Pokrytci chtějí pohřbít cirkusy. Dnes útočí na lidi z maringotek, zítra...

Přiznám se hned na úvod, že jako dítě jsem rád s rodiči a sourozenci, tedy ještě za tzv. gulášového socialismu, navštěvoval cirkusy. Nejradši jsem měl asi cirkus z tehdejší NDR s názvem Berolina, ale i naše skvělé cirkusy jsem jako dítě zbožňoval. I cirkusáci ze Sovětského svazu k nám na Moravu občas zavítali a nebyli rozhodně špatní.

Doznávám tedy určitou míru podjatosti ve věci. Tedy podjatost ryze fanouškovskou, přiznávám, že jsem o cirkusech (ani o jejich právních aspektech) nepsal ani neoponoval např. žádnou bakalářskou či diplomovou práci.

Chytřejší čtenáři už tuší, na kterou aktuální událost bude reagovat moje dnešní glosa. Naše moudré ministerstvo zemědělství aktuálně navrhlo úplný zákaz vystupování a drezury zvířat v cirkusech!

In concreto : Tento (r)evoluční návrh obsahuje novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která nyní prošla meziresortním připomínkovým řízením. Pro informační komplexnost dodejme, že ideu zakázat drezuru zvířat v cirkusech podporuje i ministerstvo životního prostředí, což mne zase tolik nepřekvapuje.

Zakazuje se zakazovat!

Medvědy, slony, poníky anebo lachtany asi již brzy v cirkusech neuvidíme. Leckdo jásá, já osobně nikoliv. Snad mne za to nebudou ochránci přírody z řad ministerských úředníků popotahovat, víte, jak je to dnes se svobodou projevu (resp. po projevu).

Další útok na ústavní svobodu podnikání – na lavici obžalovaných nyní cirkusy?

In medias (zde spíše stylověji medvidia) res: Kvůli relativně vzácným případům týrání zvířat asi zcela skončí legendární středoevropská část kultury, která se hluboce vepsala do dějin naší krásné země.

Unikátní prostředí cirkusů je a bude v ohrožení! Proč jej státní úředníci chtějí de facto pohřbít? Zakážou naši mocní i zločinecká díla Eduarda Basse? Bude jednou i Cirkus Humberto zakázaným (trezorovým) dílem? V nadsázce řečeno, stane se zmíněné Bassovo dílo Mein Kampfem dvacátých let jednadvacátého století?

Pokrytecké, pokrytecké…

Nepřijde vám absurdní, že jedna zvířata můžete legálně i sníst (např. prase či kravičku), ale jiná nesmí vystupovat/dovádět v cirkusech?

Pokrytci, opravdu si myslíte, že medvěd v zoo je šťastnější než jeho huňatý kolega z cirkusu? À propos, zákaz zoo se již také chystá? A takové kuře v Babišových klecích zažívá v porovnání se skotačícím méďou nějaký parádnější životní příběh? Vím, mé argumenty jsou zde krapet populistické, nicméně v poměření s argumenty anticirkusáků jsou ještě dost seriózní.

Závěrečné číslo

Sečteno – zákaz zvířat v cirkusech nevítám, mám za to, že se tu jedná se o nepovedený krok, jenž je z kategorie plošných trestů za prohřešky několika jedinců na úseku týrání zvířat.

Říkám jasné NE dalšímu omezování podnikání v ČR.

À propos, dokud se nezakáže cirkus jménem česká politika, tak nechme naše cirkusy a „lidi z maringotek“, prosím, na pokoji, dodávám v laskavé nadsázce na závěr.

Autor je právník a publicista