Zdroj: BLAŽEK X TOMÁŠ SATORANSKÝ

6
Fotogalerie

Oblek pro náročné a úspěšné muže. To je oblek na míru

Každý z nás má jinou postavu a potýká se při výběru oblečení s jinými problémy. Pokud jste se rozhodli si s příchodem podzimní sezony pořídit oblek, ale vaše míry nejsou standardní nebo si prostě chcete dopřát něco mimořádného, pořiďte si oblek na míru.


Věřte, že půjde o jednu z nejchytřejších investic do vašeho šatníku. Oblek se ve své podstatě za poslední století prakticky nezměnil, a i když móda ovládá střihy, barvy a vzory látek, zásadní znaky zůstávají stále stejné.

Jak vlastně oblek na míru vzniká?

Vše je rozděleno do několika jednoduchých kroků, které mají svá daná pravidla.

Výběr střihu

Dnešní doba přeje zúženým střihům, ale velmi populární zůstávají i střihy regular či comfort, které ocení především muži holdující sportu, jejichž mohutnější svalová konstrukce vyžaduje trochu jiné krejčovské zásady než u mužů s klasicky proporční figurou.

Po upřesnění střihu vám krejčí vybere vzorový oblek nejvíce se blížící vaší velikosti. Při šití obleku na míru je velmi důležitá komunikace mezi vámi a vaším krejčím. Nebojte se krejčímu říct, jak se v obleku cítíte. „V dnešní době dávají muži přednost střihu, který je hodně na tělo, ale také musí být dostatečně pohodlný,“ vysvětluje Iva Soušková z krejčovství Blažek.

BLAŽEK X TOMÁŠ SATORANSKÝ

Míry

Dalším bodem je braní měr. Během měření si krejčí zaznačí nejen šířku ramen, délku zad a obvod hrudníku, bicepsů a stehen, ale upozorní vás například také na mírné disproporce, tedy na fakt, že máte například jedno rameno níže posazené než druhé. Ale nebojte se, takové i jiné drobné nesouměrnosti zkušení krejčí pomocí správného ušití eliminují.

Výběr materiálu

Jedním z nejdůležitějšíchbodůje výběr látky. Kvalitu materiálu určuje zejména jemnost příze. Vybírat tak můžete od kvality Super 100's až po luxusní Super 200's. Čím je číslo vyšší, tím je vlákno tenčí a látka jemnější.

Správný oblek by měl být ušit pouze z přírodních materiálů. Proto se používá především vlna, případně vlna s příměsí kašmíru, mohéru či hedvábí, a pro letní sezonu také lněné a bavlněné látky. Do nadcházející chladné sezony se hodí oblek z těžší a hřejivější látky. „V letošní sezóně je nejoblíbenější kolekcí Loro Piana Super 200´s, vlněné materiály z této kolekce jsou neuvěřitelně jemné, lehké a přitom pevné,“ vysvětluje Iva Soušková z krejčovství Blažek.

Detaily

V další části pak doladíte detaily vašeho nového obleku, tedy šířku a tvar klop, podšívku, umístění kapes, knoflíčky, obšití knoflíkových dírek, způsob zapínání saka a druh rozparků. Možností, mezi kterými můžete vybírat, je mnoho a je možné, že si budete připadat jako v krejčovském nebi. „Pro některé zákazníky jsou detaily na obleku to nejzásadnější, chtějí si vytvořit jedinečný oblek jenom pro sebe,”dodává Iva Soušková z krejčovství Blažek.

Po první schůzce, měření a výběru látky, střihu a detailů se podruhé s krejčím potkáte za čtyři až šest týdnů nad hotovým oblekem. Pokud vám bude sedět a nebude potřeba dalších úprav, rovnou si ho odnesete domů.

Cena obleku na míru službou Blažek Made to Measure se nijak zásadně neliší od ceny obleku z konfekce, při podobné kvalitě látky si připlatíte zhruba o 30 % více.

Pokud jste se rozhodli investovat do obleku kompletně, můžete si nechat ušít na míru i košili. Postup je podobný. Krejčí vám opět představí několik střihů a celé spektrum látek. Při výběru materiálu se držte pravidla, že zatímco na léto jsou vhodnější látky s nižší gramáží, pro chladnější měsíce je lepší zvolit látky těžší. U košil se následně řeší takové detaily jako druh límce, způsob zapínání manžet, barva knoflíčků nebo umístění monogramu.

„U pánských košil jsou nejoblíbenější buď formální klasické bílé z jemné egyptské bavlny z kolekce Thomas Mason GIZA87, nebo neformální košile s výrazným květinovým vzorem z kolekce Albini Su Misura,”vysvětluje Iva Soušková z krejčovství Blažek.

BLAŽEK X TOMÁŠ SATORANSKÝ

Co byste měli ještě vědět?

U obleků na míru existují dva základní postupy, jakými mohou krejčovství obleky pro zákazníka zpracovat. Dostupnější a rozšířenější metodou je MTM, tedy Made to Measure, a druhou metodou je Bespoke.

Made to Measure

Tato metoda by se dala označit za křižovatku mezi konfekcí a metodou Bespoke. V základu lze říci, že si zákazník vyzkouší obleky různých velikostí a střihů a ten, který mu nejvíce sedí, se stane předlohou pro finální oblek. Vzorové oblekové sety mají daný střih a díky zkoušce, měření a špendlení jej krejčí upraví přímo pro zákazníka. Kromě střihu si zákazník vybere i typ klop, kapes a rozparků. Úskalím je fakt, že střihy jsou již dány a klient si tak nemůže specifikovat úplně vše.

„Metoda Made to Measure je u zákazníků nejvíce oblíbená, protože je rychlá a splňuje nároky na kvalitu střihu u většiny mužů,“ dodává Iva Soušková z krejčovství Blažek.

Bespoke

V případě metody Bespoke přijde zákazník do krejčovství a s konzultantem nejprve probere svou představu, zaměří se na výběr látek a detailů stejně jako u MTM. Největší rozdíl nastává v případě střihů a měření. Nevyužívají se již předem vytvořené předlohy jako v případě MTM. Naopak se zákazníkovi nejprve vezmou tělesné rozměry. Měří se šířka ramen, šířka zad, zadní délka, která se měří od sedmého krčního obratle po pas, obvod hrudníku, pasu, stehen i bicepsů. To všechno krejčí následně zpracuje do střihu, který je v tu chvíli naprosto unikátní a přesně odpovídá zákazníkovi. A právě zpracování střihu je velmi podstatné. Pokud se totiž materiál na oblek nastříhá špatně, krejčí už toho moc nesvede a výsledek může být pouhou parodií na padnoucí oblek. Oblek tedy vzniká postupně na několika zkouškách v různých fázích rozpracovanosti a zákazníkovi se tak vytváří opravdu ideální a jedinečný oblek na míru.