Video placeholde

Miliony Afričanů se reálně vydají do Evropy, ženeme se do průšvihu, rasismus je přirozený, říká Mikeš

Afriku jsme vytěžili, uměle ji udržujeme chudou a brzy to na nás dopadne. Přírodovědec Martin Mikeš, který žil roky v Kamerunu a bojoval za záchranu horských mlžných lesů, teď varuje, že Afrika přichází o úrodnou půdu a dá se do pohybu. Černé scénáře mluví o desítkách milionů lidí třeba už za deset let. Řešení tu jsou, ale ne moc reálná. Rasismus je navíc pro člověka daleko přirozenější, než si myslíme.

Z Afriky si podle Mikeše moc bereme a málo jí vracíme. Právě proto potřebuje tento prý nejbohatší kontinent naši pomoc. Přírodovědec tvrdí, že rasismus je založený nenávisti ke konkurenčním skupinám a kmenům, což pořád platí, i když teď už je to pro člověka nevýhodné.

Afričané chtějí do Evropy i proto, že věří, že je tu čeká lepší budoucnost. Říkat jim, že realita je jiná, podle Mikeše ale vůbec nefunguje. Bílého muže totiž vnímají jako zdroj financí a pomoci, protože tak se k nim choval a chová. Základ je změnit naše chování a přemýšlet třeba nad tím, odkud je naše jídlo a minerály v našich telefonech. Lidé, kteří chtějí něco změnit, by spolu údajně měli hlavně spolupracovat.

V Africe totiž mizí úrodná půda. Mikeš sám viděl, jak rychle se to děje. Je podle něj velmi reálné, že se do pohybu dají desítky, možná až stovky milionů Afričanů a nakonec zamíří do Evropy. Doslová říká, že je to scénář, který se s největší pravděpodobností naplní. Odcházet ze svých domovin budou určitě, protože chudoba tam prostě roste.

Mikeš proti tomu bojuje i tím, že se snaží o záchranu horských lesů a včel. Jde o propojený organismus, který má dopad na celý region, zásobuje ho třeba vodou. Včely ale mizí všude ve světě. Jednu chemikálii nahrazujeme jinou a všechny nakonec včelám škodí. Podle Mikeše si planeta poradí, nás k tomu ale možná potřebovat nebude.

Proč nemá podle Martina Mikeše smysl zakazovat plasty? Jak se mu žilo v Africe a co se o místních naučil? Co můžeme dělat s migrací, jak ji zabrzdit? A na kolik lidí z Afriky se máme připravit?

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>