Video placeholde

Švýcarsko zavedlo aplikaci, která upozorňuje občany na všechny nenadálé události. Proč to nejde v Česku?

České politické strany před posledními volbami slibovaly všechno. Otázkou ale je, proč například úřady nezavedou něco podobného, co mají od 18. října k dispozici všichni obyvatelé Švýcarska ve svých mobilech. Země helvetského kříže spustila aplikaci, která lidi upozorní například na velké požáry, povodně, komplikace v dopravě, nehody, ale i demonstrace a další nenadálé události. Lidé dostanou také rady, kde se jim dostane pomoci či jak si počínat. Výborná služba, která může v mnoha případech zachránit životy a ušetřit čas.

Aplikace Alertswiss vznikla ve spolupráci se složkami záchranného systému, policií, hasiči a dalšími institucemi. Nabídne informace ze všech švýcarských kantonů. Příklad: Zprávu o velkém požáru, který by mohl ohrozit obyvatele či zkomplikuje na místě dopravu, se dostane do všech mobilů v zemi. Ukáže, kde se událost odehrává a čemu je dobré se vyhnout a co na místě dělat.

Všechny informace jsou současně také zveřejněny na webových stránkách společnosti Alertswiss.

Podobně jako v Česku, jsou Švýcaři o případném nouzovém stavu informováni pomocí sirén (u nás vždy první středu v měsíci), ale test se provádí pouze jednou za rok vždy první únorovou středu. To už ale podle úřadů v současné době vůbec nestačí, je to zastaralý systém. Lidi daleko více vnímají to, co dostanou do svých mobilů.

Nejlepší aplikace, díky kterým vás už rozmary počasí nepřekvapí >>>

„Zvuky sirén a hlášení v rozhlasu už neslouží k rychlé a dostatečné výstraze široké veřejnosti v nouzových situacích,“ uvádí zpráva společnosti Alertswiss.

Nová aplikace je zdarma a je k dispozici v němčině, francouzštině, italštině, a kvůli informování cizinců a turistů, také v angličtině.

O podobné dobré službě občanům, která by propojila celou zemi, se nám v České republice zatím může jen zdát. Třeba si na to některé strany vzpomenout při dalších volbách, až budou slibovat všechno možné i nemožné.