Jak Američané na slepé mapě trefovali, kde je Česká republika.

Jak Američané na slepé mapě trefovali, kde je Česká republika. Zdroj: OpenStreetMap

Pouze 23 procent Američanů dokázalo na slepé mapě správně určit, kde leží Česká republika

Trefit na slepé mapě, kde se nacházejí jednotlivé státy světa, je známou kratochvílí a testují se u ní zeměpisné znalosti. O něco podobného požádal britský web Holiday Cottages tisíc Američanů a tisíc Evropanů. V některých případech byly výsledky nevalné. Například pouze 23,2 procenta Američanů správně určilo polohu České republiky. Nejčastěji si nás pletli se Slovenskem, Běloruskem, Maďarskem, Rakouskem a Ukrajinou. Ale našli se i takoví experti, kteří Česko zařadili do prostoru, kde se rozkládá Kazachstán či Írán.

Nejdříve byli testující požádáni, ať určí na slepé mapě světa 16 zemí – Čínu, Indii, Japonsko, Severní Koreu, Vietnam, Egypt, Irák, Afghánistán, Írán, Izrael, Sýrii, Maroko, Somálsko, Nigérii, Brazílii a Venezuelu. Tedy státy, o kterých se v médiích často píše a hovoří. Nejlépe dopadla Čína, správně ji zařadilo téměř 85 procent Američanů a 89 Evropanů. Odborníci to ale přičítají i její velikosti. Velké země jsou obecně známější i podle mapy. Nejhůře na tom byla naopak Nigérie, přestože je to s více než 190 miliony obyvatel nejlidnatější stát Afriky. Trefilo ji na slepé mapě jen 24 procent Američanů a 40 procent Evropanů.

Například mapa válečné Sýrie se objevuje v médiích velmi často už několik let, ale v tomto případě prokázalo své dobré znalosti a představivost jen 28 procent Američanů a překvapivě pouze 44 procent Evropanů. Takže často probíhá diskuse o místu, o kterém většina lidí ani netuší, kde se ve skutečnosti nachází.

Jenže smát se tomu nemáme. Dalším úkolem Američanů totiž bylo na slepé mapě určit těchto 11 zemí – Českou republiku, Španělsko, Velkou Británii, Portugalsko, Francii, Německo, Norsko, Řecko, Ukrajinu, Dánsko a Chorvatska. Evropané měli na oplátku na mapě poznat 10 států USA, což je daleko těžší.

Vůbec nejméně Američanů správně zařadilo v tomto případě Chorvatsko – pouze 21,1 procenta lidí. Ovšem Česko na tom nebylo o moc lépe. Jen 23,2 procent lidí za Atlantikem nás na slepé mapě našlo na správném místě. Ovšem tušení, že je to spíše východ Evropy, měli. Nejčastěji si nás pletli se Slovenskem, Běloruskem, Maďarskem, Ukrajinou či Rakouskem. Naopak s Polskem daleko méně. Ostatně ukazuje to přiložená mapa.

Naopak Velkou Británii a Španělsko dokázalo správně identifikovat až 70 procent Američanů a Francii 68 procent. Evropané zase nejvíce zabodovali v určení amerických států Kalifornia, Florida a Texas. Naopak Illinois či Kentucky určila dobře jen čtvrtina Evropanů.