Zimní období na silnicích končí 31. března! Přezouváme na letní!

Zimní období na silnicích končí 31. března! Přezouváme na letní! Zdroj: Svět motorů, scom

Jak připravit auto na zimu: Vše, co byste měli udělat a zkontrolovat

Ostříleným matadorům za volantem osvědčená pravidla nějak zvlášť připomínat nemusíme, vám ostatním bychom rádi nabídli stručný souhrn toho, co opravdu nevynechat. A ještě jeden důležitý detail: spoustu klíčových míst si můžete na autě zkontrolovat a připravit na zimu i sami, stejně tak ale zůstává dost věcí, které svépomocně (pouze pomocí základního nářadí) neuděláte. V těchto případech bude lepší obrátit se na specializované servisy.

Akumulátor

Nutnou podmínkou bezproblémových startů v zimě jsou kromě jiného i otáčky startéru, které vám zajistí pouze akumulátor ve správné kondici. Základní kontrolu, tedy fakt, jestli nejsou kabely či konektory zoxidované, případně napadené korozí, jistě zvládnete i sami. To samé bude nejspíše platit i pro zkoušku vlastního napětí baterie, akorát že to nestačí.

Výše uvedené vám prozradí pouze momentální nabití akumulátoru, nikoli jeho skutečný stav, respektive opotřebení. Kondici vám pomůže odhalit až zátěžový test, který si můžete nechat udělat buď v servisu, nebo si můžete tester pro tyto případy pořídit i sami.

Pokud jste tedy zaregistrovali první problémy se startováním kvůli částečně vybité baterii, neváhejte se zkouškou nebo rovnou výměnou. Podzim a zima jsou pro akumulátory tím nejnáročnějším obdobím a moderní auta je díky své rozsáhlé elektronické výbavě, systému-stop start či rekuperaci brzdné energie ani trochu nešetří.

Kdy přezout pneumatiky? Víte, co říká zákon a jaká hrozí pokuta za nepřezutí? >>>

Olej

Startování motoru při extrémně nízkých teplotách není náročné pouze pro akumulátor nebo palivovou soustavu, ale své dostane i samotný motor. Dnešní moderní olej sice už ani v hlubokých mrazech nepřipomíná svou konzistencí mazut, to ale platí jen pro případy, že ho pravidelně kontrolujete a měníte.

Pokud vás v dohledné době taková výměna čeká, neodkládejte ji a raději vyměňte olej raději ještě před zimou. Lze tím významně přispět k prodloužení životnosti pohonné jednotky, a i to startování by mělo být díky tomu o něco jednodušší.

To ale samozřejmě není všechno. Co pneumatiky, chaldící kapalina, palivový filtr, stěrače a další? Dočtete si článek na autorevue.cz >>>