Rektor Masarykovy univerzita a čerstvý senátor Mikuláš Bek

Rektor Masarykovy univerzita a čerstvý senátor Mikuláš Bek Zdroj: Wikimedia

Bránit Ústavu na půl úvazku? Funkce senátora nesmí být trafika

Máme za sebou další volby do třetiny Senátu. Prezident Zeman (a nejen on) stupňuje „svá očekávání“ ohledně zrušení horní komory. Nejradši by ji chtěl nechat „vyhladovět“. Někteří již mají za to, že jeho neláska k Senátu se pomalu stává do jisté míry až ohrožením ústavního řízení.

V této souvislosti doporučuji zdařilý text pana Jiřího Štefka „Senát přijde každého občana Česka na pět korun měsíčně. Ostuda páchaná prezidentem vyjde mnohem dráž“.

Rektor Mikoláš Bek

V senátním okrsku Brno-město (č. 59) byl zvolen novým senátorem pan Mikuláš Bek. Mnozí zajásali a možná i bujaře zaveršovali – Zatímco v Ostravě propadl Jiří Paroubek, v Brně vyhrál Mikuláš Bek.

Dodejme, že Mikoláš Bek ve druhém kole voleb porazil nezávislého kandidáta za ANO Jaromíra Ostrého. Bek získal nádherných 72 procent hlasů, Ostrý, bývalý ředitel Českého rozhlasu Brno a Zlín, dostal jen necelých 28 procent. Radost z výsledků možná trochu kazí nevelká senátní volební účast, ale to nebyl přirozeně problém jen Brna.

Člověk neMUsí být zrovna politolog, aby MU bylo jasné, že pan „MUikoláš“ Bek zvítězil zejména díky tomu, že stojí v čele vážené Masarykovy univerzity (MU). Tedy druhé největší a nejstarší univerzity v Česku.

Jedním z hlavních Bekových předvolebních poselství bylo – budu naplno bránit Ústavu. Ostatně tohle měl i na četných předvolebních billboardech a plakátech. Ironičtější komentátor by zde asi podotknul, že chránit Ústavu je úkolem každého poslance a senátora, vždyť věrnost ČR a dodržování (a obranu) Ústavy slibují na začátku svého funkčního období.

Senátorem na půl úvazku?

O to větší zklamání asi zavládlo mezi jeho voliči i nevoliči (senátor, jak známo, podle Ústavy zastupuje všechny, nejen ty, kteří ho volili), když vyšlo najevo, že M. Bek bude souběžně vykonávat vedle důležitého mandátu senátora i post rektora Masarykovy univerzity!

Řídit MU není objektivně hračka – má 9 fakult, rozpočet v řádu deseti miliard, mj. přes 32 000 studentů a jen akademických pracovníků je přes 2300, o dalších tisícovkách neakademických zaměstnanců nemluvě. Dá se taková řídící činnost řádně vykonávat na půl úvazku? Myslím, že nikoliv. Kdo řídil firmu třeba jen o pěti lidech, ví, kolik to dá práce.

Proto z povahy věci, kdo spravuje z křesla rektora kolos, jako je druhá největší univerzita v zemi, může opravdu jen stěží vykonávat mandát senátora naplno. To napadne i toho nejposlednějšího „Zemanovce a Okamurovce“. Logicky se zde nabízí otázka – nevstřelil obránce (bek) vlastní gól do branky zastánců užitečnosti a potřebnosti Senátu? Neměl by se pozice rektora MU ihned vzdát a pracovat plnohodnotně pro náš stát?

O tom, jakou vodou na mlýn odpůrců Senátu bude mj. i souběh platů a odměn za funkci rektora obrovské veřejné VŠ a post senátora, je asi zbytečné v rozumném médiu, kterým je Reflex, psát. K tomu se nesnížím, byť je mi samozřejmě známé, že platy z veřejných zdrojů u takto vysokých funkcionářů jsou veřejné (resp. jsou poskytnutelnou informací dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím).

V rámci fair play dodejme, že Bek není jediný kumulátor funkcí, nicméně to zde není důvod pro systémovou omluvu.

Pokud si chce Senát vydobýt skutečné renomé, nesmí to být trafika na méně než půl úvazku!

A pokud ji lze vykonávat jako „vedlejšák“ k náročné práci starosty, rektora či chirurga, tak by se měla stát funkcí neplacenou.