Designblok 2018

Designblok 2018 Zdroj: Matěj Činčera

Designblok 2017 se konal na pražském Výstavišti. Hlavním tématem bylo jídlo.
Designblok 2017 se konal na pražském Výstavišti. Hlavním tématem bylo jídlo.
Designblok 2017 se konal na pražském Výstavišti. Hlavním tématem bylo jídlo.
Designblok 2017 se konal na pražském Výstavišti. Hlavním tématem bylo jídlo.
Designblok 2017 se konal na pražském Výstavišti. Hlavním tématem bylo jídlo.
43
Fotogalerie

100 let od založení Československa: Hlavním tématem letošního Designbloku je oslava

Významné výročí vzniku Československa a zároveň jubilejní 20. ročník Designbloku určily hlavní téma, kterým je oslava. Vystavovat se bude v tradičních prostorech ale i v Colloredo-Mansfeldském paláci. A vidět bude i Reflex, který představí expozici Nová česká vlajka a uvede sérii debat.

Termín

25. - 29. října 2018

Vstupné

Vstupenky jsou celotýdenní a platí do všech prostor i na doprovodný program.

Dospělí: 350 Kč

Studenti, ZTP, důchodci: 200 Kč

Děti do 15 let: zdarma

Školy s pedagogickým dozorem: 150 Kč za osobu

Pedagogický dozor: zdarma

Vstupenky

Vstupenky je možné koupit od 1. do 19. října v předprodeji v kanceláři Profil Media, Haštalská 6, Praha 1, a to ve všední dny od 15 do 18 hodin.

Dále v místech Designbloku (Průmyslový palác, Lapidárium, Výstaviště Praha Holešovice, Colloredo-Mansfeldský palác) od 25. do 29. října, a to každý den od 10:00 do 21:00.

Bezbariérový přístup je do prostoru Průmyslového paláce a Art House v Lapidáriu.

Program v kostce

Návštěvníky v prostoru Výstaviště Praha Holešovice čeká pohled do budoucnosti designu v podání českých i zahraničních účastníků. Hlavní téma, kterým je oslava, bude symbolizovat nejen výročí 100 let od založení Československa, které letos rezonuje kulturní sférou, ale i oslavu dvaceti let Designbloku a ohlédnutí do jeho historie. Návštěvníky čekají instalace 343 designérů, módních návrhářů a designérů šperku, přednášky tvůrců, moderované diskuse, divadlo i třídenní maraton módních přehlídek.

Art House: Lapidárium Národního muzea, Výstaviště 422, Praha 7

Art House pokračuje ve zkoumání aktuálních možností současného designu ve smyslu umělecké formy a jejich prolínání se současnou uměleckou scénou. Ve výběrů hostující kurátorky Danici Kovářové, šéfredaktorky časopisu Dolce Vita, a kurátorů Designbloku Jany Zielinski a Jiřího Macka vedle sebe naleznete tvůrce několika generací i tvůrčích východisek a postupů, a to jak z Čech, tak z celé Evropy.

Manifest: Colloredo-Mansfeldský palác, Karlova 1/189/2, Staré Město

Vybraní produktoví a konceptuální designéři s velkým nábojem vlastní originální filozofie tvorby, které jste mohli pravidelně vídat na Designbloku v uplynulých dvaceti letech, představují ve speciálních instalacích v historických prostorách Colloredo-Mansfeldského paláce v pražské Karlově ulici svůj tvůrčí přístup. Vedle českých hvězd Maxima Velčovského, Evy Eisler, Olgoj Chorchoj nebo dvojice Jan Plecháč a Henry Wielgus, se můžete těšít například na polskou dvojici chmara.rosinke, holandského konceptuálního designéra Sander Wassinka či vítěze několika ročníků soutěže Diploma Selection a dnes již hvězdy – Marléne Huissaud (F), Jorge Penadés (E), Speciálním hostem výstavy je španělský designér Jaime Hayón.

Superstudio: Průmyslový palác, pravé křídlo, Výstaviště Praha Holešovice

Superstudio nabídne novinky 80 tuzemských i zahraničních firem. Co bude k vidění? Nábytek, svítidla, interiérové doplňky, ale i nový model letadla nebo speciální mobilní dům na kolech budou v pravém křídle Průmyslového paláce. Nové kolekce nábytku představí značky Master & Master, Meyto, Jelínek nebo Javorina, svítidla uvede Brokis, Bomma, Čezeta předvede tradiční stroj v novém kabátě, Rückl vystaví interiérové doplňky ze skla a Renault speciální concept car Dezir.

Openstudio, Průmyslový palác, levé křídlo, Výstaviště Praha Holešovice

Openstudio bude patřit 148 designérům, studiím, školám a módním návrhářům, od kterých si návštěvníci budou moci jednotlivé kolekce na místě rovnou koupit. V levém křídle se představí i výběr nejlepších evropských diplomových prací Diploma Selection. Uměleckému designu bude věnován prostor Lapidária Národního Muzea, kde bude umístěn Art House.

Přehlídkové molo

Na přehlídkovém mole návštěvníci uvidí 32 módních přehlídek, nebudou chybět kreace Liběny Rochové, Kláry Nademlýnské, Hany Zárubové, Pavla Brejchy či Moniky Drápalové.

Budova Expo 58,  Letenské sady 1500/80, Praha Holešovice

V rámci Designbloku budou moci lidé navštívit i Budovu Expo 58 v Praze na Letné, která připomíná československé úspěchy na světové výstavě před 60 lety. Budova Expa bude přístupná 28. a 29. října, na kdy je připraven projekt Expospektiva, jehož součástí budou i přednášky o bruselském stylu nebo ukázky nábytku.

Expozice a besedy Reflexu na Designbloku 2018, Reflex Stage v Openstudiu (levé křídlo Průmyslového paláce)

Nová česká vlajka, čtvrtek 25. 10. - 19:00

Ve čtvrtek dvacátého pátého října otevře Reflex svou účast na Designbloku besedou na téma Je co slavit? V dnech, kdy si připomínáme stoleté narozeniny republiky a dort zapaluje současná politická garnitura, je čas zamyslet, zda je důvod k narozeninové oslavě. Diskutovat budou šéfredaktor reflexu a jeho komentátor, dramatik Karel Steigerwald.  V úvodu besedu otevřeme expozici nazvanou Nová česká vlajka

Hosté: Karel Steigerwald; Uvádí Marek Stoniš

Oslava provokace, pátek 26. 10. - 19:00

Když se výtvarné umění potká se státním symbolem.

Hosté: Roman Tyc, Vladimír 518; Uvádí Marek Gregor a Milan Tesař

Oslava nesdělitelnosti, sobota 27. 10. - 19:00

Dokážou čeští spisovatelé zaujmout svými příběhy za hranicemi republiky?

Hosté: Veronika Chaloupková, Marek Toman, Jack Robert Coling; Uvádí Kateřina Kadlecová

Oslava jednoduchosti, neděle 28. 10 - 19:00

Jak se v českých obývácích snáší jednoduchost Ikey s tuzemskou vášní vyrábět si z bytu skladiště?

Hosté: Jana Zielinski, Michal Froněk; Uvádí Veronika Bednářová

Česká republika slaví s ufonem, pondělí 29.10 - 19:00

Humor na stránkách časopisu Reflex v době, když je realita ještě bizarnější než příběhy Zeleného Raoula

Hosté: Dan Hrubý, Štěpán Mareš, Marek Douša; Uvádí Milan Tesař