Krucifix nad řečnickým pultem visí v Québecu od roku 1936

Krucifix nad řečnickým pultem visí v Québecu od roku 1936 Zdroj: Wikimedia

Krucifix není náboženský symbol, hidžáb a jarmulka ano: V Québecu jsou si někteří rovnější

Nově zvolený guvernér kanadské provincie Québec Franҫois Legault navrhuje zakázat státním zaměstnancům „okázalé náboženské symboly“ jako je hidžáb, ale i židovská jarmulka. Prý tím ohrožují sekularizovanou společnost.  Zároveň však odmítl odinstalovat krucifix z québeckého Národního shromáždění. Křesťanský krucifix podle Legaulta není náboženský, nýbrž historický symbol.

Legault v Québecu znovu rozdmýchal debatu o náboženských symbolech ve veřejném prostoru, která zde rezonuje už nejméně 10 let. V roce 2008 vypracovala kanadská vláda zprávu, ve které doporučovala sejmout kříž nad řečnickým pultem v québeckém národním shromáždění, který tam byl nainstalován v roce 1936. Mimo jiné tak prý Québec porušuje zákony týkající se sekularizace.

„Musíme pochopit naši minulost. Byli tady protestanti a katolíci. Ti vybudovali dnešní hodnoty v Québecu. Nemůžeme to míchat s náboženskými symboly,“ řekl guvernér Legault. „Krucifix není náboženský, ale historický symbol,“ upřesnil.

Na Legaulta se valí vlna kritiky za to, že měří náboženské menšiny jiným metrem, než většinovou společnost. Guvernér dokonce navrhuje, aby státní zaměstnanci, jako učitelé nebo policisté, přišli o zaměstnání, pokud zákaz poruší.

Nehleďte, co mám na hlavě

„Přijďte se podívat, co se děje v mé třídě, o čem se učíme a diskutujeme, a přesvědčte se, že jsem objektivní a neutrální, nehledě na to, co nosím na hlavě,“ vzkázala guvernérovi učitelka Furheen Ahmed. „Zeptala bych se vás, čeho se bojíte, protože tohle pramení z ignorance a ze strachu. Kdybyste si přišel sednout do mojí třídy, obojí by mohlo zmizet.“

Z úmyslů Franҫoise Legaulta není nadšený ani kanadský premiér Justin Trudeau. Podle něj by to bylo nespravedlivé vůči minoritám a stát prý nemá žádné právo zakazovat muslimské ženě nosit hidžáb. Další kritikové tvrdí, že je Legault zmatený, protože hidžáb náboženský symbol není, kdežto krucifix ano.

Delikátní problém

Již před pěti lety vyšlo v Montreal Gazette vyjádření québeckých biskupů, kteří nazývají krucifix přesně tím, čím Legault tvrdí, že není: náboženským symbolem. „S krucifixem, jakožto se základním symbolem katolické víry, se musí zacházet se vší úctou a respektem,“ vyjádřili se biskupové. V prohlášení dodali, že budou respektovat rozhodnutí demokraticky zvolených zástupců kříž sundat.

Legault se však cítí být v právu. To, že s ním Trudeau, původem také Québečan, nesouhlasí, označil za „delikátní problém“. Konfrontace s ním se prý však nebojí. „Québec je samostatný národ, oddělená společnost. Nyní máme podporu, ve volbách jsme získali čistý mandát,“ řekl guvernér o své koalici Avenir Québec.