Po bleskových povodních na jihu Francie se z břehů se vylilo mnoho potoků a řek.

Po bleskových povodních na jihu Francie se z břehů se vylilo mnoho potoků a řek. Zdroj: Twitter

Silné deště a záplavy na jihu Francie si vyžádaly nejméně třináct mrtvých, do mnoha obcí se nedá dostat

Jih Francie v noci na dnešek zasáhly prudké deště a záplavy, které si vyžádaly nejméně třináct mrtvých a několik vážně zraněných. Oznámilo to francouzské ministerstvo vnitra s tím, že pravděpodobně stále nejde o konečný počet. V departementu Aude byl vyhlášen stav ohrožení, kvůli přívalovým dešťům byly některé silnice neprůjezdné, zavřené dnes zůstaly školy. Televizi BFM-TV to řekl místní prefekt. Podle meteorologické služby Vigicrues zasáhly střední část údolí řeky Aude nejhorší povodně od roku 1891. Do postižené oblasti míří francouzský premiér.

"Tehdy (hladina řeky) neměla daleko k sedmi metrům a nyní se této úrovni blížíme," uvedla služba Vigicrues. V oblasti stále prší, ale jakmile se "hladina Aude v první části noci velmi rychle zvýšila, nyní už nestoupá a zdá se, že kulminuje," citovala dopoledne agentura AFP zástupce služby Vigicrues.

Podle informací prefekta departmentu Aude Alaina Thiriona je jednou z obětí žena, patně řádová sestra, kterou smetla vzedmutá voda ve městě Villardebelle. Nejméně jednoho člověka zastihla velká voda ve spánku. Kromě toho byl se zraněními převezen do nemocnice jeden člověk poté, co se zřítil dům ve městě Cuxac, řekl prefekt televizi BFM-TV.

Bleskové záplavy zastihly region bez varování. Z břehů se vylilo mnoho potoků a řek, velká voda vyvracela stromy i betonové stožáry. Mnohde byla přerušena silniční i železniční doprava a školáci dostali volno. V některých místech podle prefekta napadalo během několika hodin tolik srážek, jako normálně za půl roku.

Tři z mrtvých pocházejí z obcí Villardonnel a Villegailhenc poblíž města Carcassonne. Televize přinesly záběry ulic, které se proměnily v divoké řeky, jejichž rozbouřené vody s sebou braly i automobily. V některých obcích jsou metry vody a do některých se po zemi téměř nedá dostat.

 

Podle prefekta Thiriona bylo vysláno šest vrtulníků na pomoc lidem, kteří uvázli na střechách domů. Operaci ale komplikuje špatné počasí. "Máme lidi na střechách. Použijeme na jejich evakuaci leteckou sílu, protože se k nim vzhledem k síle vody nemůžeme dostat ve člunech. Je to příliš nebezpečné," řekl prefekt.

Mobilizováno bylo také na 700 hasičů, oznámil francouzský premiér Édouard Philippe, který hodlá odpoledne zasažená místa navštívit, pokud to podmínky dovolí. Chce oběti záplav i záchranáře ujistit podporou vlády a státu.

Na jihu Francie a v západním Středomoří v současné době panuje, na rozdíl od jiných rozsáhlých oblastí Evropy, deštivé počasí a bouře. "Departement (Aude) se potýká s prudkými bouřemi, mnohé silnice jsou odříznuty... Vyhněte se jakémukoli cestování," vyzvala hned ráno na twitteru prefektura departementu Aude.

Služba Météo France uvedla, že deště sužují oblast mezi regiony Midi-Pyrénées a Roussillon a také východ regionu Languedoc. Podle prefekta Thiriona jenom na Carcassonne napršelo během pěti hodin 160 až 180 milimetrů srážek.