Volby do Senátu 2018: 1. den 2. kola (12. 10. 2018)

Volby do Senátu 2018: 1. den 2. kola (12. 10. 2018) Zdroj: ČTK

4 důvody, proč (ne)jít k druhému kolu senátních voleb

Zbývá několik hodin do uzavření volebních místností v 25 obvodech, ve kterých se rozhoduje, kdo na dalších šest let zasedne do horní komory Parlamentu ČR. Pokud se nacházíte v místě, kde ještě můžete volit, a nebyli jste, nabízím několik „vějiček“, proč má smysl jít volit. A jeden důvod, proč ne.

1. Referendum o Babišovi

Pokud považujete komunální nebo senátní volby za jistý druh referenda o Andreji Babišovi, běžte a vybírejte. Podle toho, jestli chcete, aby si Babiš prostřednictvím Senátu mírně vylízal rány z komunálních voleb, případně naopak. Prohrané senátní volby sice jistě neotřesou předsednickým křeslem hnutí ANO ani vládou, nicméně porážka jako nová zkušenost oligarchy může znamenat bod jeho politického zlomu.

2. Zajímavé souboje

Můžete se shodou volebních okolností ocitnout v místě nadmíru zajímavého střetu dvou osobností. Jako třeba na Náchodsku, kde proti sobě stojí nová hvězda občanských demokratů, bývalý policejní prezident Martin Červíček, a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Porážka druhého z nich by samozřejmě mohla vést k mírnému otřesu v lidové straně, a to nejen proto, že by na svého předsedu mohl dělat ještě větší dlouhý nos než dosud vsetínský nesmrtelný Jiří Čunek.

3. Předseda Senátu

Hraje se také o budoucího předsedu Senátu. To, kdo jím bude, výrazně ovlivní počet členů klubů ČSSD, ODS, STAN a KDU-ČSL. Ať tak či onak – vzhledem k tomu, že Senát má ambici stát se jistou protiváhou prezidentovi, stane-li v jeho čele kdokoliv s charismatem, energií a silným politickým názorem a příběhem, bude lepší než člověk s necharismatem a politickým nerozhledem Milana Štěcha, jenž reprezentuje Senát nyní.

4. Nevybrali jste si?

Existuje jistě mnoho dalších, asi niternějších důvodů, proč jít k druhému kolu senátních voleb. A jeden zásadní, proč nejít – dosavadní existence a fungování druhé parlamentní komory vás prostě nedokázaly zvednout ze židle. Případně se ve vašem obvodu střetávají dvě osobnosti, nad nimiž váš politický rozum zůstává stát. Zůstanete prostě mezi osmdesáti procenty voličů, kteří se rozhodnou nevyužít svého volebního práva. Nestyďte se za to. I nevolba je volba a vyjádření legitimního názoru a občanského postoje.