Video placeholde

Virální video, na kterém feministka lije bělidlo do rozkroků mužů, je dílem ruské propagandy

Mnohá západní média (britské deníky The Sun, Independent, Daily Mail, nebo americká televize Fox News) nedávno zveřejnily video, na kterém měla ruská ženská aktivistka Anna Dovgaljuk lít v metru do rozkroků nic netušících mužů směs vody a bělidla. Její akce vyvolala pobouření, ale jak se ukázalo, jedná se podle všeho o další zdařilé dílo ruské propagandy, které mělo vyvolat kritiku feministek.

Podle videa měla dvacetiletá petrohradská studentka práv a Miss z minulého roku Anna Dovgaljuk, která bojuje za práva žen, polít v metru desítky mužů směsí vody a bělidla. Měla jím tím poškodit oblečení. Bojovat měla proti manspreadingu, tedy jevu, kdy muži v prostředcích veřejné dopravy sedí s široce rozkročenými nohama a tím prý ponižují ženy.

Když se ovšem video stalo známým především na Západě, ozvalo se několik ruských mužů, kteří přiznali, že dílo je falešné a oni dostali zaplaceno za účinkování v tomto klipu.

Jak se pak objevilo v minulých dnech v amerických médiích, stopy vedou k lidem, kteří úzce spolupracují například s ruskou oficiální propagandistickou televizí RT, která vysílá v několika jazycích pro zahraničí. Jedná se tak podle všeho s největší pravděpodobností o další dílo velmi aktivní ruské propagandy.

Záměrem videa bylo nejdříve zaujmout na Západě a pak „doputovat zpět“ na ruské sociální sítě, kde očekávaně zvedlo velkou vlnu kritiky proti podobným radikálním akcím feministek.

Anna Dovgaljuk přitom v poslední době skutečně natočila mnoho videí, ve kterých bojuje za práva žen v Rusku.