Umělé oplodnění

Umělé oplodnění Zdroj: UnSpash

Léčba neplodnosti: Jak probíhá zprostředkování umělého oplodnění v zahraničí?

Někdy se k nám příroda otočí zády a otěhotnění přirozenou cestou nelze. V České republice je sice možné podstoupit léčbu neplodnosti, ale pouze pokud jste v manželském či partnerském vztahu, a to s protějškem opačného pohlaví. Co ale ty ostatní... Jak otěhotnět bez partnera, když to české zákony neumožňují?

Naštěstí jinde ve světě takové podmínky neplatí. Můžete si vše zařídit v zahraničí sama, což bývá zdlouhavé a fyzicky i psychicky náročné, nebo prostřednictvím specializovaného zdravotnického zařízení, které jako jediné u nás tuto službu poskytuje. SpermBank International nabízí zájemkyním zprostředkování umělého oplodnění v zahraničí, na pracovištích s nimiž dlouhodobě spolupracuje a kde tento proces národní legislativa umožňuje. 

Jak takový proces probíhá a jaké jsou zkušenosti žen, které jím úspěšně prošly?

Zdravotnické zařízení SpermBank International vám zajistí kompletní péči během celé doby. Po vstupní konzultaci, kterou je možné absolvovat osobně nebo i přes Skype, je klíčové vyšetření neplodnosti (hormony, STD, průchodnost vejcovodů..) Na základě toho vám doporučí možná řešení léčby, její místo, načasování a upřesní samotný výběr vhodného dárce.Poté už dostanete informace o cestě, ubytování, pracovišti a kontaktní údaje. Neméně důležitá je samozřejmě také stimulace / sledování cyklu, která již probíhá v komunikaci s vybranou zahraniční klinikou. Samotná léčba za hranicemi trvá 1-10 dní. SpermBank International zajišťuje také sledování a předání do další péče po návratu zpět. 

„O naše služby zatím projevilo zájem téměř dvě stě čtyřicet žen, většina z Česka. Zhruba polovina žen pak prošla celým procesem a absolvovala přípravu u nás a následný zákrok v cizině na klinice asistované reprodukce,“ říká MUDr. Iva Oborná, vedoucí lékařka klinky SpermBank International. 

Každý příběh je jiný, jedno ale mají společné...

Každá žena, která do SpermBank International přijde, má svůj vlastní příběh. Jedno ale mají všechny společné, touží po vlastním dítěti. Jednou z nich byla i 37letá Pavla, zdravá žena bez partnera, která byla rozhodnutá pro inseminaci, jelikož se již dvakrát nezadařilo. Rozhodla se proto přes SpermBank International pro IVF v zahraničí. Poprvé se IVF povedlo, ale bohužel potratila v 13. týdnu těhotenství. Naštěstí se i druhé IVF podařilo a nakonec paní Pavla porodila zdravé dítě. Nyní zvažuje, že program podstoupí znovu kvůli druhému dítěti. 

Druhou ženou je 43letá Eva, která sice nemá závažnější zdravotní problémy, ale je bez partnera. Po prvotním vyšetření se ukázalo, že má neprůchodné vejcovody a selhávají jí vaječníky.  Byla jí tedy doporučena darovaná vajíčka. Následně proběhla stimulace dárkyně a oplození vajíček spermiemi vybraného dárce. Zároveň proběhlo také zmražení embryií pro další případné umělé oplodnění v budoucnu. Při prvním přenosu embrya paní Eva neotěhotnělo, při tom druhém ano a nyní se připravuje na blížící se porod. 

Více info najdete tady.