Konec Brna. Babiš ho zruší, protože ho ovládly jiné strany

Konec Brna. Babiš ho zruší, protože ho ovládly jiné strany Zdroj: ČTK/Zehl Igor

Babišovi po Praze sebrali i Brno. „Je to kampaň,“ tvrdí a s platností od prvního listopadu Brno zrušil

Premiér Andrej Babiš zažívá zvláštní období. Ačkoliv jeho ANO v komunálních volbách ovládlo téměř všechna velká města, o vítězství se mluvit nedá. V první řadě ANO neuspělo v Praze. To byla pro Babiše veliká rána, neboť mít Prahu, to je prestiž. To je jasné všem. Kdo má Prahu, ten má všechno. Babiš Prahu nemá. Ačkoliv byl nebohý Stuchlík potrestán dvaceti ranami bičem na Čapím hnízdě, protože Babiš neúspěch neodpouští, na situaci to nic nezměnilo.

Další rána pro pana premiéra přišla v úterý. V Brně bylo vítězné ANO vyšachováno z vyjednávání o vládě. ODS, lidovci, ČSSD a Piráti oznámili, že společně vytváří koalici a vítězné ANO může leda tak šoupat nohama a jít do opozice.

Po Praze tak Babišovi sebrali i druhé největší město. To je samozřejmě něco, na co není Babiš zvyklý. Ranilo ho to.

„Je to lumpárna nejhrubšího zrna. Takhle se dělá politika? Že vítěze odstřihneme? Kde to jsme? Jak se tohle může stát? Je to kampaň,“ zalykal se Andrej Babiš na tiskové konferenci, až musel být přivolán specialista, který pana premiéra uklidnil sklenicí mléka a hodil přes něj deku.

Zrušte Brno

„Bohužel jste mi nedali jinou možnost. Z moci mi svěřené občany této republiky, na popud kmotrů a pletichářů prohlašuji, že od prvního listopadu oficiálně ruším Brno. Bude vymazáno z map. Nebude existovat. Občané Brna budou zasláni do Prahy na převýchovu, aby se zbavili toho jejich stupidního přízvuku,“ ukončil Andrej Babiš tiskovou konferenci a odešel.

Jen několik minut poté zavládla v celé republice panika. Společnost se nemohla dohodnout, zda je zrušení Brna dobré, či nikoliv. Jedni tvrdí, že Brno je ztrátový projekt, který dělá akorát ostudu, jiní tvrdí zase, že se jedná o tradiční velkoměsto, které vyvažuje zpovykanou Prahu.

„Pan premiér Andrej Babiš se nenechá. Jemu jde o republiku jako takovou. O nás obyčejné lidi. Bojuje za nás. Staré politické struktury mu hází klacky pod nohy, jelikož se ho bojí. On si s nimi ale poradí. Fandím mu. To zrušení Brna, s tím se nedá nic dělat. Nedali mu jinou možnost,“ komentoval situaci pan Vladimír Mrázek, který je jeden z mnoha voličů ANO, kteří se zrušením Brna souhlasí, protože prý nebyla jiná možnost.

Krajské volby 2020: Jihomoravský kraj >>>

Zrušení Prahy?

Dokonce i brněnští voliči ANO souhlasí se zrušením Brna. Tvrdí, že bohužel nevidí jinou možnost. Voliči Andreje Babiše budou očividně stát za Andrejem Babišem, i kdyby po nich střílel z pistole a snědl jim děti.

Námi oslovení právníci se vesměs shodují na tom, že zrušit Brno nelze, nicméně připouští, že je velmi pravděpodobné, že Andrej Babiš zákon o zrušení Brna ve sněmovně prosadí a Miloš Zeman mu požehná.

Pokud zrušení Brna opravdu proběhne, bude to bezesporu jasná zpráva do všech ostatních měst, aby nechala raději vládnout ANO. V kontextu toho celého zůstává však otázka, zda Praha zůstane a nebo ji Babiš rovněž zakáže. Andrej Babiš se zatím v této souvislosti nevyjádřil a ani nepodnikl patřičné kroky ke zrušení Prahy. Nicméně co není, může být.